Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Ο αν. υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ. Στρατούλης ακύρωσε χθες την απόφαση Βρούτση για μείωση στις συντάξεις του ΕΤΕΑ

Εκρυβαν για προεκλογικούς λόγους μείωση στις επικουρικές

Την ώρα που η μονταζιέρα παρήγε πυρετωδώς τρομολαγνεία, ο αν. υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης και ο γενικός γραμματέας Γ. Ρωμανιάς αποφάσιζαν να μην ισχύσει η μείωση 8%-15% των επικουρικών συντάξεων που χορηγεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, η οποία είχε αποφασιστεί να ανακοινωθεί και να ισχύσει από τον Μάρτιο. Εμβρόντητοι οι κ. Στρατούλης και Ρωμανιάς άκουσαν χθες κατά την πρωινή σύσκεψη υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την απόφαση του κ. Βρούτση που αφορούσε εκ νέου περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Η απόφαση είχε ληφθεί ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά δεν είχε ανακοινωθεί για προφανείς προεκλογικούς λόγους.

Οπως προκύπτει από τις αποφάσεις του, πιστός στην τήρηση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για παύση περαιτέρω περικοπών στις συντάξεις και σταδιακή αποκατάστασή τους, ο κ. Στρατούλης ακύρωσε αυτή την απόφαση Βρούτση η οποία ήταν καλά κρυμμένη στο συρτάρι του.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αφορά περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν την επικουρική τους σύνταξη από το ΕΤΕΑ. Στο συγκεκριμένο Ταμείο λοιπόν καλύπτονται από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα περίπου 2,5 εκατ. ενεργοί ασφαλισμένοι και 1,1 εκατ. συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με την εικόνα που παρουσιάζει το Ταμείο αυτό, δαπανά μηνιαίως για συντάξεις περί τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα-έξοδά του έχουν μια απόκλιση περίπου στα 200 εκατ. ευρώ (έχει έσοδα 4,1 δισ. ευρώ ετησίως και έξοδα κοντά στα 4,3 δισ. ευρώ).

Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι ο κ. Βρούτσης είχε αποφασίσει ότι η μείωση στις επικουρικές σε βάθος 5ετίας θα ξεπερνούσε το 25%. Αυτό που έπνιγε το σύστημα ήταν η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αφού για να παρουσιάζουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης θα έπρεπε να μειώνουν τις συντάξεις που χορηγούσαν. Ολα αυτά, σύμφωνα με τις ρητές δεσμεύσεις του αν. υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλη, θα αποτελέσουν παρελθόν, καθότι στις άμεσες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ έχει τεθεί η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση, κάτι που επισήμανε σε όλους τους τόνους όταν παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο της κοινωνικής ασφάλισης ο κ. Στρατούλης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εκρυβαν για προεκλογικούς λόγους μείωση στις επικουρικές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας