Σχεδόν ένα εκατομμύριο δίκες βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα στα ελληνικά δικαστήρια, με τη Δικαιοσύνη να αναδεικνύεται στον επόμενο μεγάλο ασθενή της χώρας μετά την οικονομία.
Τα στοιχεία προκύπτουν από μελέτη του ΣΕΒ, ο οποίος ανοίγει τον φάκελο των καθυστερήσεων για να καταδείξει τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί στις επενδύσεις και την ανάπτυξη η σοβαρή αδυναμία του δικαστικού συστήματος να αποδώσει γρήγορα δικαιοσύνη.
Στο τέλος του 2016 σύμφωνα με τη μελέτη βρίσκονταν σε εκκρεμότητα:
◼ 42.826 υποθέσεις στα Εφετεία
◼ 332.427 υποθέσεις στα Ειρηνοδικεία
◼ 262.950 υποθέσεις στα Πρωτοδικεία
◼ 263.475 υποθέσεις στα Διοικητικά Πρωτοδικεία
◼ 43.434 υποθέσεις στα Διοικητικά Εφετεία
Οι συσσωρευμένες καθυστερήσεις αλλά και οι νέες συνθήκες που δημιούργησε η κρίση έχουν γιγαντώσει το πρόβλημα.
Συγκριτικά με το 2000, όταν οι εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια ήταν 314.588, ο αριθμός τους σήμερα έχει τριπλασιαστεί.
«Οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης καταγράφονται διαχρονικά ως ένας από τους βασικούς παράγοντες ανεπάρκειας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της γενικότερης αδυναμίας των θεσμών και των χαμηλών επιδόσεων της χώρας σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του "κράτους δικαίου"», σημειώνεται στη μελέτη.
Ανταγωνιστικότητα
Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι το πρόβλημα αυτό συνδέεται άμεσα με την αδυναμία της χώρας να ανακάμψει και να γίνει ανταγωνιστική σε όρους μη μισθολογικού κόστους και σημειώνει ότι όπου η δικαιοσύνη δεν αποδίδεται σε εύλογο χρόνο, η ασφάλεια δικαίου κλονίζεται και οι επενδύσεις είτε δεν γίνονται είτε ματαιώνονται.
Από τη μελέτη του ΣΕΒ προκύπτει ότι στην Ελλάδα την πιο αρνητική εικόνα έναντι της Δικαιοσύνης την έχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη όπου οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν, σε σύγκριση με τις μικρότερες, μεγαλύτερη πίστη στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Την αμφισβήτηση αυτή των επιχειρήσεων στην Ελλάδα κινεί, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που επικαλείται ο ΣΕΒ, κυρίως η αντίληψη ότι η Δικαιοσύνη επηρεάζεται από πολιτικούς παράγοντες και την κυβέρνηση και δευτερευόντως το γεγονός ότι η θέση των δικαστών δεν φαίνεται να τους θωρακίζει επαρκώς.
Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι αν υλοποιηθούν μια σειρά από παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού και αλλαγής του τρόπου λειτουργίας στη Δικαιοσύνη τα οφέλη θα είναι άμεσα και πολλαπλά.
Σε οικονομικό επίπεδο εκτιμά ότι θα εξοικονομηθούν πάνω από 235 εκατ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο και τουλάχιστον 800.000 «ανθρωποημέρες» εργασίας, ενώ ο ρυθμός επίλυσης των εκκρεμών υποθέσεων θα μπορούσε να διπλασιαστεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας