Συνεχίζεται το γαϊτανάκι ευθυνών ανάμεσα σε Βερολίνου και Ουάσινγκτον με φόντο το ελληνικό χρέος. Μετά τα όσα έγιναν γνωστά για τις μηχανορραφίες Σόιμπλε, ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ανέφερε ότι έχουν μειωθεί οι διαφορές των δύο πλευρών. Αξιωματούχος του Ταμείου, όμως, σήμερα τόνισε ότι «κάποιες χρειάζεται να κάνει παραχωρήσεις γιατί υπάρχει πίεση χρόνου».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ, ο οποίος μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, η καλύτερη εγγύηση για την ύπαρξη της συμφωνίας για το χρέος είναι το γεγονός ότι επίκεινται προθεσμίες για πληρωμές ομολόγων.
Ο ίδιος εξήγησε ότι τα ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, μεταξύ τους και οι επικείμενες εκλογές στη Γερμανία, έχουν επίσης καθυστερήσει τη διαδικασία, αλλά επισήμανε ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχεί τις επόμενες τρεις εβδομάδες.
«Κάποιος χρειάζεται να κάνει κάποιες παραχωρήσεις. Υπάρχει η πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τρεις εβδομάδες λόγω πίεσης χρόνου», δήλωσε ο αξιωματούχος στο CNBC. Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει επίσης γνώση των συνομιλιών, δήλωσε στο CNBC: «Στόχος μας είναι να πετύχουμε μια συμφωνία στις 15 Ιουνίου».
Σενάρια επί σεναρίων
Την ίδια στιγμή κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 22ας Mαΐου, με τις διάφορες πλευρές να προβαίνουν σε διαρροές και αρκετές εφημερίδες και μέσα να φιλοξενούν διαφορετικές εκδοχές.
Η Die Welt έκανε λόγο για «κόλπα» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμπεραίνοντας, όμως, ότι το 2017 δεν είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια, καθώς πρόκειται για κομβική εκλογική χρονιά για την Ευρώπη και κανένας (περισσότερο από όλους το Βερολίνο) δεν επιθυμεί αναθέρμανση της ελληνικής κρίσης, ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα για Brexit.
Από την άλλη πλευρά η Handelsblatt έχει εμφανίσει ένα συμβιβαστικό σενάριο στο οποίο «Ο Σόιμπλε δίνει τη διαβεβαίωση ότι θα περιγράψει από τώρα, με λεπτομέρειες, τις πιθανές διευκολύνσεις για το χρέος, ακόμη και αν αυτές δεν υλοποιηθούν πριν από το 2018. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να παραταθεί, για ακόμη 15 χρόνια, η περίοδος αποπληρωμής σε δάνεια που είχε ήδη εκταμιεύσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (EFSF). Σε αντάλλαγμα, το ΔΝΤ θα έδινε μία επίσημη υπόσχεση συμμετοχής στο τρίτο πρόγραμμα, υπό μία προϋπόθεση: δεν θα εκταμιεύσει χρήματα, παρά μόνο όταν ξεκαθαριστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό που ακούγεται ως λύση του προβλήματος είναι πάνω απ΄όλα μία έξυπνη κίνηση στη σκακιέρα, μία μετατόπιση του προβλήματος στον χρόνο, ένα κόλπο με λίγα λόγια. (…) Ο Σόιμπλε θα μπορούσε να ισχυριστεί στη γερμανική Βουλή ότι το ΔΝΤ επιτέλους δεσμεύθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα βοήθειας. Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, δεν θα είχε υποσχεθεί τίποτα περισσότερα από αυτά που λέει τα τελευταία δύο χρόνια. Λύση δεν θα είχε βρεθεί πάντως».
Και το άρθρο καταλήγει: «Το ότι οι Έλληνες δεν συμφώνησαν με αυτή τη συμφωνία εις βάρος τους, δεν μπορεί να εκπλήσσει κανέναν. Ο Τσίπρας χρειάζεται επιτυχίες, για να μπορεί να περάσει στον κόσμο το μεγάλο πακέτο περικοπών που μόλις υιοθέτησε. (…) Το κούρεμα χρέους θα ήταν μία τέτοια επιτυχία. Κι αν δεν μπορεί να έρθει τόσο γρήγορα όσο θα ήθελε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μία καλή εναλλακτική λύση θα ήταν η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Στο οποίο όμως δεν μπορούν να προσχωρήσουν οι Έλληνες, εάν δεν επιβεβαιωθεί στοιχειωδώς η βιωσιμότητα του χρέους. Προϋπόθεση θα ήταν η συμφωνία όλων των εμπλεκομένων στην ανάλυση βιωσιμότητας της ΕΕ. Αλλά η συμφωνία Σόιμπλε-ΔΝΤ δεν προσφέρει στους Έλληνες καμία από τις δύο εναλλακτικές λύσεις».
Με βάση τις χθεσινές διαρροές από τα... πρακτικά του Eurogroup (μέχρι πρότινος ήταν γνωστό ότι δεν κρατούνται πρακτικά στις συνεδριάσεις, καθώς το όργανο είναι άτυπο) ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεμήνυσε ότι η ελάφρυνση χρέους που ζητά το ΔΝΤ είναι διαφορετική από τη συμφωνία του Mαΐου κάτι που απαιτεί νέα εντολή από την γερμανική Βουλή.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και με τη θέση του συντάχθηκαν οι χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες παραμένουν στη σφαίρα επιρροής του.
Το ΔΝΤ συνεχίζει να υποστηρίζει ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να ποσοτικοποιηθούν από τώρα (και όχι μετά τις γερμανικές εκλογές) με την πρόταση που έπεσε στο τραπέζι να κάνει λόγο για ένα επιπλέον μνημόνιο, παράλληλα με το ευρωπαϊκό.
Με την πρόταση αυτή διαφώνησε η ελληνική κυβέρνηση από την αρχή, ενώ, όπως επισημαίνει η «ΕΦ.ΣΥΝ.» στο σημερινό ρεπορτάζ της, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να ανέφερε ότι μαι τέτοια συμφωνία θα πυροδοτούσε εξελίξεις και πολιτική κρίση στην Ελλάδα.
Το μόνο σίγουρο είναι πως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας