Μόνος εναντίον όλων -κυβέρνησης, τρόικας και Μνημονίου- είναι ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης, εμμένοντας στη δική του ατζέντα για τον τρόπο που η ΔΕΗ θα κληθεί να παραχωρήσει λιγνιτικές μονάδες για να περιορίσει τη μονοπωλιακή θέση της στην αγορά.
Το σχέδιο να δημιουργήσει η ΔΕΗ κοινοπρακτικά σχήματα με τρίτους που θα αγοράσουν υφιστάμενες μονάδες παραγωγής και θα επενδύσουν κεφάλαια για να χτιστούν νέα εργοστάσια, παραμένει στο τραπέζι.
Αντίστοιχα, παραμένει ενεργό και το έτερο φιλόδοξο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η ΔΕΗ και προβλέπει την «πώληση» περίπου 450.000 σημερινών πελατών της εταιρείας στον ανταγωνισμό. Η πώληση προγραμματίζεται να γίνει μέσω διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο επικεφαλής της ΔΕΗ.
Τι ζήτησε
Παρότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ενέκρινε τη Δευτέρα την «αποδέσμευση» του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, υπό τον όρο ότι οι επενδυτές θα είναι εντελώς ανεξάρτητοι από τη ΔΕΗ, ο πρόεδρος της Επιχείρησης ζήτησε χθες από την κυβέρνηση να τροποποιήσει τη σχετική συμφωνία που απαγορεύει στη ΔΕΗ να διατηρήσει έστω και μειοψηφική συμμετοχή στις προς πώληση μονάδες.
«Οσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές δεν είναι γραμμένα σε πέτρα και υπάρχει ακόμη περιθώριο να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα. Ελπίζω να συντονιστούμε με το υπουργείο Ενέργειας και να πολεμήσουμε από κοινού για μια ύστατη προσπάθεια να βελτιωθούν όσα συμφωνήθηκαν», είπε χθες ο Μαν. Παναγιωτάκης στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας.
Η επιμονή του Μαν. Παναγιωτάκη στη δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων, στα οποία θα συμμετέχει η ΔΕΗ, εδράζεται σε δύο παράγοντες: Ο ένας έχει να κάνει με τον εύλογο προβληματισμό της διοίκησης της ΔΕΗ ότι η εταιρεία θα «ξεμείνει» από λιγνιτικές μονάδες αν πουλήσει το 40% του δυναμικού της σε μια περίοδο που θα υποχρεώνεται να κλείσει τα εργοστάσια που ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι μπίζνες εκατομμυρίων που η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ έχει δρομολογήσει χωρίς διαγωνισμό με τους Κινέζους και συγκεκριμένα με τη CMEC.
Η συμφωνία με τη συγκεκριμένη εταιρεία, την οποία έχει στηρίξει στο παρελθόν η κυβέρνηση, προβλέπει τη σύσταση κοινής εταιρείας στην οποία θα μεταβιβαστεί η μονάδα «Μελίτη 1» ώστε στη συνέχεια οι Κινέζοι να επενδύσουν 700 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της νέας μονάδας «Μελίτη 2».
Οι Βρυξέλλες και στη συνέχεια και η ίδια η κυβέρνηση έχουν βάλει πάγο στο συγκεκριμένο σχέδιο, η υλοποίηση του οποίου σύμφωνα με τον Μ. Παναγιωτάκη είναι ακόμη εφικτή εφόσον οι δύο μονάδες της «Μελίτης» δεν ενταχθούν στο πακέτο των προς πώληση μονάδων.
Στη χθεσινή γενική συνέλευση της ΔΕΗ εγκρίθηκε η μεταβίβαση του 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ στη Δημόσια Εταιρεία Συμμετοχών ΑΔΜΗΕ, που αποτελεί το επόμενο βήμα για την ολοκλήρωση της απόσχισης του διαχειριστή των δικτύων από τη ΔΕΗ προκειμένου το 51% να περάσει σε κρατικό έλεγχο και το υπόλοιπο 49% να ιδιωτικοποιηθεί.
Η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ θα ελέγχεται κατά 100% από το Δημόσιο, ενώ πρόσφατη αποτίμηση ανεξάρτητου εκτιμητή (Deloitte) έχει ορίσει στα 295,6 εκατ. ευρώ το τίμημα.
Εχει προηγηθεί η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ στην κινεζική State Grid έναντι 320 εκατ. ευρώ, ενώ το 51% των μετοχών του διαχειριστή έχει μεταβιβαστεί στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, η οποία θα μπει στο Χρηματιστήριο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας