Νέα σελίδα στο βιβλίο της έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου επιχειρεί να γράψει η Ελλάδα ύστερα από μια διετία αμφιταλαντεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. για την πολιτική και τις διεθνείς συμμαχίες που πρέπει να ακολουθήσει στο μέτωπο της εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων.
Ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil θα είναι πλέον ο τέταρτος και μεγαλύτερος διεθνής παίκτης -μετά τη γαλλική TOTAL, την ισπανική Repsol (operator με την Energean Oil) και την ιταλική Edison- που μπαίνει στο παιχνίδι της έρευνας για την ανακάλυψη κοιτασμάτων στην Ελλάδα.
Επειτα από συζητήσεις μηνών με την ελληνική κυβέρνηση, η ExxonMobil έρχεται να προστεθεί ως ισχυρός κρίκος στην κοινοπραξία που έχει ήδη συστήσει ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια με τη γαλλική Total για έρευνες στην περιοχή του Ιονίου.
Στελέχη της βρέθηκαν χθες στην Αθήνα όπου συναντήθηκαν με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, εκπροσώπους των ΕΛΠΕ και της Total, προκειμένου να κλείσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Η συμφωνία δεν περιορίζεται μόνο στην παραχώρηση του Ιονίου (οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας) αλλά επεκτείνεται σε νέες περιοχές, με επίκεντρο αυτές στα νότια της Κρήτης που πρόκειται να προκηρυχθούν από την ΕΔΕΥ, καθώς και τις έξι περιοχές που έχουν ήδη παραχωρηθεί στον όμιλο ΕΛΠΕ και συγκεκριμένα στον Πατραϊκό Κόλπο, στα οικόπεδα 1 και 2 στο ΒΔ Ιόνιο (σ.σ. για το πρώτο εγείρει αξιώσεις η Αλβανία), το οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο (Κατάκολο), στις χερσαίες περιοχές της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και στην περιοχή Αρτας-Πρέβεζας.
Η υποθαλάσσια περιοχή Νότια της Κρήτης συγκεντρώνει υψηλό ενδιαφέρον, ενώ η ExxonMobil είχε αποκτήσει σεισμικά δεδομένα από τη νορβηγική PGS, η οποία το 2014 είχε πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή.
Πρόκειται για πολύ σημαντική συμφωνία που έρχεται να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στην Ελλάδα και εκ των πραγμάτων θα επηρεάσει τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, όπου έχει μετατοπιστεί το ενδιαφέρον της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας λόγω των ανακαλύψεων μεγάλων κοιτασμάτων στην Κύπρο, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο κ.α.
Η ίδια η ExxonMobil μπήκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2016 στα κοιτάσματα της Μεσογείου μέσω της Κύπρου σε συνεργασία με την Qatar Petroleum.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας