Τίτλους τέλους στην πολυδιαφημισμένη απευθείας συνεργασία της με τους Κινέζους της CMEC για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας «Μελίτη ΙΙ» στη Φλώρινα φαίνεται να ρίχνει πλέον η ίδια η ΔΕΗ, στον απόηχο των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από τις Βρυξέλλες.
Με χθεσινή ανακοίνωσή του μετά τις δηλώσεις Πιτσιόρλα ότι καμία μονάδα της ΔΕΗ δεν μπορεί να πουληθεί, να κατασκευαστεί ή να αναβαθμιστεί χωρίς διεθνή διαγωνισμό, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το φιλόδοξο σχέδιο μπαίνει στην... κατάψυξη, παρότι ο ίδιος επιμένει ότι δεν απαιτείται κανένας διαγωνισμός για τη συγκεκριμένη επένδυση, επειδή πρόκειται για συμφωνία μεταξύ δύο εταιρειών.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, απηχώντας εν πολλοίς τις απόψεις μερίδας στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προώθησαν τη συγκεκριμένη «δουλειά», αξίας 700 εκατ. ευρώ, με τη CMEC, «το project “Μελίτη” είναι εταιρική συνεργασία, η οποία δεν εμπίπτει στους νόμους και τις οδηγίες που αφορούν συμβάσεις έργων και προμηθειών, για τις οποίες πράγματι απαιτείται διαγωνιστική διαδικασία».
Τι προέβλεπε η συμφωνία
Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση κοινής εταιρείας της ΔΕΗ με τη CMEC, η οποία θα κατασκευάσει τη 2η μονάδα, «Μελίτη II», ισχύος 450 MW, με δικούς της πόρους και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες ορυχείων της περιοχής.
Η ΔΕΗ θα παραχωρούσε στην κοινή εταιρεία την υφιστάμενη μονάδα «Μελίτη Ι» ενώ θα διατηρούσε μειοψηφικό μερίδιο στην κοινοπραξία.
Ωστόσο, όπως παραδέχεται ο πρόεδρος της ΔΕΗ, μετά την πρόσφατη συμφωνία για την πώληση του 40% του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ «διαμορφώνεται νέο πλαίσιο», από το οποίο θα κριθεί και το μέλλον της συνεργασίας με τη CMEC.
Σύμφωνα με τον Μ. Παναγιωτάκη «δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία απόφαση σχετικά με τη διάθεση του υπάρχοντος Σταθμού με τη μονάδα “Μελίτη Ι”, την άδεια για την κατασκευή της “Μελίτης ΙΙ” και τα ορυχεία της Φλώρινας, ιδιοκτησίας ΔΕΗ.
Εάν ληφθεί σχετική απόφαση, τότε όντως οι όροι για τη συνεργασία της ΔΕΗ με τη CMEC στο συγκεκριμένο έργο διαφοροποιούνται και πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές, σε συνάρτηση και με τις περαιτέρω συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις τελικές διευθετήσεις».
Στη ΔΕΗ θεωρούν, πάντως, ότι το πρόγραμμα «Μελίτη» δεν έχει καταρρεύσει ολοσχερώς.
Ακόμη και αν δεν προχωρήσει η «απευθείας ανάθεση», εκτιμούν ότι επειδή το έργο «Μελίτη ΙΙ» είναι βιώσιμο, θα μπορούσε να προσελκύσει τη CMEC ώστε να συμμετάσχει σε έναν μελλοντικό διαγωνισμό.
Μέχρι τότε η διοίκηση της ΔΕΗ σκοπεύει να επεξεργαστεί προτάσεις και λύσεις ώστε να μη δημιουργηθεί αδιέξοδο και το έργο κατασκευής δεύτερης μονάδας στη Φλώρινα να υλοποιηθεί.
Ενα από τα πρόσθετα προβλήματα που ανέκυψαν έχει να κάνει με την απόφαση του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη να προκηρύξει νέο διαγωνισμό για την παραχώρηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης (σ.σ. το ορυχείο είναι απαραίτητο για την τροφοδοσία της μονάδας), ακυρώνοντας τον προηγούμενο που είχε κερδίσει η ΑΚΤΩΡ του ομίλου Μπόμπολα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας