Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο πολύπλοκος ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ με τη μερική αποκρατικοποίηση της εταιρείας και τη διατήρηση πλειοψηφικού ποσοστού από το Δημόσιο.
Χθες έγινε γνωστή ότι, σύμφωνα με την εκτίμηση της Deloitte, προσδιορίστηκε στα 295,6 εκατ. ευρώ η αποτίμηση για το 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ το οποίο θα μεταβιβαστεί στην εταιρεία του Δημοσίου «Δημόσια Εταιρεία Συμμετοχών ΑΔΜΗΕ».
Είχε προηγηθεί η κατακύρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην εταιρεία κινεζικών συμφερόντων State Grid, η οποία θα πληρώσει τίμημα 320 εκατ. ευρώ με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Το υπόλοιπο 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ έχουν ήδη εισφερθεί από τη ΔΕΗ στη θυγατρική της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και στη συνέχεια θα μεταβιβαστούν στους σημερινούς μετόχους της ΔΕΗ με βάση την αναλογία της συμμετοχής τους στη μετοχική σύνθεση (51% Δημόσιο, 49% θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές), ώστε στη συνέχεια να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο.
Μέσα από το πολύπλοκο αυτό σχήμα μεταβιβάσεων, που είχε δρομολογηθεί από τον προηγούμενο υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, το Ελληνικό Δημόσιο θα αποκτήσει απευθείας τον έλεγχο του 51% του ΑΔΜΗΕ, οι Κινέζοι θα έχουν το 24% και οι επενδυτές μέσω Χρηματιστηρίου θα κατέχουν το υπόλοιπο 25% της εταιρείας διαχείρισης των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Στις 23 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ, προκειμένου να εγκριθεί η συναλλαγή για τη μεταβίβαση των μετοχών στο Ελληνικό Δημόσιο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας