Κορυφαία στελέχη κυβερνήσεων της ευρωζώνης, ευρωπαϊκών θεσμών και του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου συζήτησαν σήμερα το πρωί πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών στο Μπάρι της Ιταλίας.
«Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών και επομένως αναμένω μια λύση», δήλωσε ο υπουργός Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, φάνηκε περισσότερο επιφυλακτική: «H θέση μας για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το πακέτο αυτό ελάφρυνσης του χρέους, δεν έχει ακόμη προκύψει αρκετή σαφήνεια πάνω στο όλο θέμα και έχουμε την ελπίδα ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα συνεχίσουν να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση».
Δηλώσεις από την ιταλική πόλη έκανε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εκφράζοντας την εύλογη αισιοδοξία του ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup στις 22ας Μαΐου.
«Από τότε που η αποστολή (των θεσμών) έφυγε από την Αθήνα πριν από δύο εβδομάδες, μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και λόγω του κλίματος στις συνομιλίες, νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε εύλογα αισιόδοξοι ότι μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία, και μάλιστα μια ικανοποιητική συμφωνία, στο Eurogroup στις 22 Μαΐου», δήλωσε ο Μοσκοβισί στο Bloomberg.
«Το ΔΝΤ είναι ένας έμπιστος εταίρος και αυτό δίνει αξιοπιστία στο πρόγραμμά του», είπε προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε επίσης να εργαστούμε επί των μέτρων για το χρέος».
Για τη στάση που αναμένει ότι θα κρατήσει ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν για το ελληνικό ζήτημα, ο Μοσκοβισί σημείωσε πως «γνωρίζω ότι ενδιαφέρονται, βλέπω ότι είναι αρκετά θετικοί, αλλά είναι κυρίως θέμα των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Αλλά θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε με τον Στιβ (Μνούτσιν)».
Οι Eυρωπαίοι πιστωτές δεσμεύθηκαν τον Μάιο του 2016 ότι εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα στήριξης, θα παρατείνουν τις ωριμάνσεις και τις περιόδους χάριτος στα δάνεια που έχουν χορηγήσει ώστε οι ελληνικές χρηματοδοτικές ανάγκες να είναι κάτω από 15% του ΑΕΠ μετά το 2018 και μεσοπρόθεσμα, και κάτω από το 20% του ΑΕΠ αργότερα.
Ακόμη, υποσχέθηκαν ότι θα εξετάσουν την αντικατάσταση των ακριβότερων δανείων του ΔΝΤ από ευρωπαϊκές, φθηνότερες πιστώσεις, και ότι θα μεταφέρουν τα κέρδη τους από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στην Αθήνα.
Αυτό θα συμβεί μόνο εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις έως τα μέσα του 2018 και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της δείξει πως χρειάζεται ελάφρυνσή του για να καταστεί βιώσιμο.
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ή τουλάχιστον μια σαφής δέσμευση γι' αυτό, είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα ώστε η χώρα να επιστρέψει στις αγορές το 2018.
Η Γερμανία και άλλες χώρες του βορρά της ευρωζώνης αντιτείνουν πως αν η Ελλάδα συνεχίσει να καταγράφει αρκετά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να μη χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, ειδικά με δεδομένο ότι τα φθηνά δάνεια που χορηγεί η ευρωζώνη της εξοικονομούν 8 δισ. ευρώ τον χρόνο, ή 4,5% του ΑΕΠ, όπως σημειώνουν.
Η τελική απόφαση για το πώς θα διατυπωθεί η υπόσχεση για την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας αναμένεται να ληφθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας