Μάχη με τον χρόνο δίνει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ώστε να κλείσει η τεχνική συμφωνία (SLA) με τους δανειστές και να επισφραγιστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. To θέμα της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι καθώς η κυβέρνηση εμμένει στην καθιέρωση πλαφόν 22% στο ύψος των περικοπών.
Μάχη με τον χρόνο δίνει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ώστε να κλείσει η τεχνική συμφωνία (SLA) με τους δανειστές και να επισφραγιστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
To θέμα της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι καθώς η κυβέρνηση εμμένει στην καθιέρωση πλαφόν 22% στο ύψος των περικοπών.
Οι διαβουλεύσεις στο Hilton ξεκίνησαν στις 5 το απόγευμα και ήταν σε εξέλιξη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σε μια προσπάθεια να καταλήξουν οι δύο πλευρές στα τελικά κείμενα των μνημονίων. Από την πρόοδο των συζητήσεων θα κριθεί και ο χρόνος αποχώρησης των επικεφαλής της τρόικας από την Αθήνα.
Κυβερνητική επιδίωξη είναι αυτό να συμβεί ακόμα και σήμερα αν είναι δυνατόν, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή και σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου, όπου εκτός εξαιρετικού απροόπτου θα κλειδώσει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, όπως άλλωστε έχουν δεσμευτεί με καταιγισμό δηλώσεων τις προηγούμενες ημέρες οι εκπρόσωποι των δανειστών μας.
Πλεονάσματα και χρέος
Ωστόσο πριν από το κρίσιμο Eurogroup, τη Δευτέρα 8 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της τριμερούς ομάδας εργασίας από κλιμάκια του Εκτακτου Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ώστε να συνδιαμορφωθεί το σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Εκεί θα συζητηθεί και το θέμα των πλεονασμάτων, σε ό,τι αφορά το ύψος τους αλλά και τη διάρκειά τους. Σύμφωνα με επικρατέστερο σενάριο, θα διατηρηθεί μέχρι και το 2022 το πλεόνασμα του 3,5% και στη συνέχεια θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση μέχρι το 1,5%.
Κρίσιμη για το ελληνικό χρέος θεωρείται και η συνεδρίαση της ομάδας των G7, στις 11-13 Μαΐου στο Μπάρι, καθώς όπως έχει πει ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχους, «θα μπορούσε να γίνει Washington Group αφού όλοι θα είναι εκεί».
Η συνάντηση αυτή έχει και ένα επιπλέον ενδιαφέρον καθώς οι γαλλικές κάλπες θα έχουν αναδείξει τον πρόεδρο και Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσινγκτον θα γνωρίζουν ποιος θα είναι ο νέος συνομιλητής τους.
Σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά ζητήματα της τεχνικής συμφωνίας, κάποια είχαν κλείσει μέχρι χθες το απόγευμα, χωρίς ιδιαίτερες τριβές, ακόμα και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Μεταξύ των ανοιχτών θεμάτων είναι αυτό των ιδιωτικοποιήσεων και των ΔΕΚΟ που θα περάσουν στο Υπερταμείο και η ασυλία των τραπεζικών στελεχών που θα ασχοληθούν με τις αναδιαρθρώσεις δανείων.
Παζάρι για πλαφόν στο ψαλίδι της προσωπικής διαφοράς
Του Τζώρτζη Ρούσσου
Στον γόρδιο δεσμό του ανώτατου ορίου στις περικοπές φαίνεται ότι έχει κολλήσει η διαπραγμάτευση για την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», με την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται να τεθεί πλαφόν στις μειώσεις.
Ουσιαστικά η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θέλει να πετύχει να μπει ταβάνι 22% στις περικοπές που θα φέρει η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», ώστε να μην καταγραφούν απώλειες ακόμη και 39% επί των καταβαλλόμενων συντάξεων.
Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος και τελικά οι δανειστές δεν συναινέσουν σε επιβολή «ταβανιού» στο ύψος των μειώσεων, τότε μιλάμε για δραματικές μειώσεις στις συντάξεις που σε απόλυτα νούμερα μπορεί να ξεπεράσουν και τα 400 ευρώ.
Αυτοί που φαίνεται να έχουν τεράστιο πρόβλημα είναι οι υψηλόμισθοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης που συνταξιοδοτήθηκαν από το Δημόσιο (ένστολοι, ιατροί, πανεπιστημιακοί, κ.λπ.) αλλά και οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ που ελάμβαναν το μπόνους των 220 ευρώ (ουσιαστικά ήταν αύξηση της σύνταξης χωρίς να έχει καταβληθεί ασφάλιστρο), όπως και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από τα πρώην ευγενή ταμεία (ΔΕΚΟ και Τραπεζών).
Σε δύσκολη θέση είναι και όσοι έφυγαν με 20 έτη ασφάλισης κάνοντας χρήση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων όπως και όσοι λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις.
Σε άλλο επίπεδο μάχη φαίνεται να δίνει η κυβέρνηση ώστε να μην πληγούν εκ νέου οι επικουρικές συντάξεις αλλά οι περικοπές να μείνουν μόνο στις κύριες.
Με βάση τα μεγέθη που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση και συζητά με τους δανειστές, η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» με την επιβολή ποσοστιαίου πλαφόν στη μείωση φτάνει ώστε να πιαστεί ο στόχος της περικοπής 1,8 δισ. από τη συνταξιοδοτική δαπάνη για το 2019. Ωστόσο φαίνεται ότι οι θεσμοί με βάση τα δικά τους στοιχεία έχουν διαφορετική άποψη.
Πέφτει το «κάστρο» της Κυριακής
Του Βασίλη Γεώργα
Ο,τι επιχείρησε ανεπιτυχώς να κάνει η Νέα Δημοκρατία το 2013 απελευθερώνοντας με απλή υπουργική απόφαση την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές της χώρας, θα το ολοκληρώσει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με νόμο, προκειμένου η νέα ρύθμιση να μην «πέσει» ξανά στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η συμφωνία στην οποία φέρονται να καταλήγουν κυβέρνηση και δανειστές δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι το «κάστρο» της κυριακάτικης αργίας για τα εμπορικά καταστήματα πέφτει για την καλοκαιρινή περίοδο σε όσες περιοχές χαρακτηρίζονται τουριστικές.
Ως τέτοιες αναφέρονται στα αρχικά μνημονιακά κείμενα οι περιοχές εκείνες όπου υπάρχουν πάνω από 2.000 ξενοδοχειακές κλίνες ή το ποσοστό των ξενοδοχειακών κλινών προς το σύνολο του πληθυσμού ανέρχεται σε τουλάχιστον 8%.
Αν ισχύσουν τα συγκεκριμένα κριτήρια ή κάποια παρεμφερή, στις περιοχές αυτές (σ.σ. ουσιαστικά μιλάμε για όλες τις μεγάλες πόλεις και τα τουριστικά νησιά) τα εμπορικά καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ κ.λπ. θα μπορούν να μένουν ανοιχτά όλες τις Κυριακές από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο που διαρκεί η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα και επιπλέον οχτώ Κυριακές κάθε χρόνο στις γιορτές και τις εκπτώσεις, όπως προβλέπει σήμερα ο νόμος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας