Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σε «δεύτερο χρόνο» και όχι ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης θα έχουν οι επιχειρηματίες που χρωστούν σε τράπεζες, εφορίες ή ασφαλιστικά Ταμεία και επιδιώκουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω του νόμου για την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών.
Με νομοτεχνική βελτίωση, που κατέθεσε χθες ενόψει της ψήφισης του νόμου ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, το παράθυρο αυτό έκλεισε καθώς στον νόμο ορίζεται ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών θα αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και όχι στο στάδιο υποβολής της αίτησης από την επιχείρηση.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μέχρι οι τράπεζες και οι υπόλοιποι πιστωτές να συμφωνήσουν να ανοίξουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τον οφειλέτη, θα μπορούν να κινούν διαδικασίες μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, κατάσχεσης, πλειστηριασμών κ.λπ.
Η ρύθμιση αυτή αποτελεί δικλίδα ασφαλείας για τους πιστωτές έναντι του κινδύνου κατάχρησης του νόμου αλλά και μέτρο πίεσης των τραπεζών προς τις χρεωμένες επιχειρήσεις.
Συνολικά κατά τη χθεσινή ημέρα συζήτησης του νόμου, ο οποίος ψηφίζεται για να τεθεί σε εφαρμογή σε περίπου τρεις μήνες από σήμερα, ο υπουργός Οικονομίας κατέθεσε 11 νομοτεχνικές βελτιώσεις.
Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η διάταξη που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομίας και υποτίθεται πως θα αντικαθιστούσε τη δικαστική επικύρωση των συμφωνιών αναδιάρθρωσης με μια πιο απλοποιημένη διαδικασία μέσω των μονομελών αντί των πολυμελών πρωτοδικείων.
Σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες, σε αυτή την απλοποιημένη διαδικασία επικύρωσης θα υπάγονταν οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις και δεν υπάρχει διαγραφή οφειλής μη συμβαλλόμενου πιστωτή.
Μεταξύ των νομοτεχνικών βελτιώσεων που κατατέθηκαν προβλέπεται επίσης η δυνατότητα ένταξης στον νόμο όχι μόνο επιχειρήσεων που έχουν κλείσει και τεθεί σε εκκαθάριση, αλλά και φυσικών προσώπων με πτωχευτική ικανότητα, που αναβιώνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Στην αρχική μορφή του νόμου δινόταν η δυνατότητα ρύθμισης χρεών μόνο για επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης και έχουν αποφασίσει την αναβίωσή τους.
Με τη νομοτεχνική βελτίωση παρέχεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό και για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον «έχει υποβληθεί δήλωση έναρξης εργασιών φυσικού προσώπου».
Με άλλη διάταξη μπαίνει ασφαλιστική δικλίδα για τις περιπτώσεις όπου οι πιστωτές αμφισβητούν το ύψος των απαιτήσεων που παρουσιάζεται ότι βαρύνουν τις επιχειρήσεις.
Με τη ρύθμιση, οι πιστωτές θα μπορούν να αναθέτουν σε εμπειρογνώμονα την επαλήθευση του ύψους των απαιτήσεων ώστε να διαπιστώνεται αν πρόκειται περί εικονικών βαρών κ.λπ.
Ειδικά ως προς τη διευκρίνιση των απαιτήσεων προστέθηκε εδάφιο σύμφωνα με το οποίο: «αν ο συντονιστής διαπιστώσει ότι το ποσό απαίτησης που έχει δηλωθεί από τον οφειλέτη είναι διαφορετικό από το ποσό που βεβαιώθηκε από τον πιστωτή και ότι αυτή η διαφορά δεν δικαιολογείται από αντικειμενικούς λόγους, ζητεί από τον οφειλέτη και τον πιστωτή αποδεικτικά έγγραφα για το ύψος της απαίτησης, εντός προθεσμίας πέντε ημερών. Αν δεν προκύπτει από τα προσκομιζόμενα έγγραφα το ακριβές ύψος της απαίτησης, ο συντονιστής προσμετρά στα ποσοστά της απαρτίας και της πλειοψηφίας μόνο το μέρος της απαίτησης που δεν αμφισβητείται».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας