Με το νομοσχέδιο για την εξωδικαστική ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών εγκαινιάζει η κυβέρνηση τη νομοθέτηση των μέτρων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.
Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο κατατέθηκε την Παρασκευή στη διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με στόχο να ψηφιστεί μετά το Πάσχα, αν και στην πράξη η ουσιαστική εφαρμογή του θα ξεκινήσει το καλοκαίρι, μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής και διαχείρισης των αιτήσεων που αναμένεται να υποβληθούν κατά χιλιάδες τους επόμενους μήνες και με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2018.
Σήμερα έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση του νομοσχεδίου από τον υπουργό Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου και τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, ο οποίος χειρίστηκε τις απευθείας διαπραγματεύσεις με τα κλιμάκια των δανειστών για τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Το θεσμικό πλαίσιο για την ενιαία ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών από το Δημόσιο, τις τράπεζες και άλλους μεγάλους πιστωτές αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια στα χρόνια της κρίσης προκειμένου να διευθετηθούν ή ακόμη και να διαγραφούν χρέη βιώσιμων επιχειρήσεων.
Είναι όμως ταυτόχρονα και το πλαίσιο που θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα κριθούν βιώσιμες από τις τράπεζες και θα αποσωληνωθούν από τη χρηματοδοτική στήριξη.
Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, τις τράπεζες και το ελληνικό Δημόσιο είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός να αποτελέσει ένα πλαίσιο που θα αποδειχθεί λειτουργικό και δεν θα πνιγεί μέσα στη γραφειοκρατία και τη χρονοτριβή.
Το γεγονός ότι η διευθέτηση χρεών θα εξακολουθήσει να απαιτεί την έγκριση των δικαστηρίων, αποδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό τον «εξωδικαστικό» χαρακτήρα του νέου νόμου και δεν εξαλείφει τον κίνδυνο να οδηγηθούμε μελλοντικά σε φαινόμενα συσσώρευσης χιλιάδων υποθέσεων στις δικαστικές αίθουσες όπως έχει συμβεί και με τον νόμο Κατσέλη.
Το θεσμικό πλαίσιο εμφανίζεται να είναι στη θεωρία γαλαντόμο προς τους οφειλέτες-επιχειρηματίες καθώς δίνει δυνατότητα μακροχρόνιων ρυθμίσεων των οφειλών τους ταυτόχρονα προς τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, αλλά μένει να αποδειχθεί στην πράξη το αποτέλεσμα της εφαρμογής του.
Προβλέπει τη δυνατότητα διαγραφής κάθε είδους συσσωρευμένης οφειλής προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του αρχικού χρέους, ενώ μόνη εξαίρεση είναι η βασική οφειλή από ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που, ενώ παρακρατήθηκαν από τις επιχειρήσεις, δεν αποδόθηκαν.
Αντίθετα επιτρέπει τη διαγραφή εργοδοτικών εισφορών.
Δίνεται επίσης η δυνατότητα στις εφορίες να διαγράψουν μέχρι και το 95% των απαιτήσεών τους από πρόστιμα και στα ασφαλιστικά ταμεία και στο Δημόσιο μέχρι το 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, μετά την ολοσχερή εξόφληση των υπόλοιπων οφειλών σύμφωνα με τη σύμβαση αναδιάρθρωσης.
Για τις τράπεζες και τους υπόλοιπους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα, η δυνατότητα διαγραφής τόκων φτάνει το 100%.
Διαγραφές οφειλών
Φυσικά οι διαγραφές οφειλών θα είναι το τελευταίο στάδιο κάθε σχεδίου διευθέτησης χρεών μεταξύ επιχειρήσεων και των πιστωτών τους, οπότε μπορεί στη θεωρία να ακούγεται ως μια δελεαστική εξέλιξη, θα αποτελεί όμως το επιστέγασμα πολυετών προσπαθειών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων να αποπληρώνουν συστηματικά τα χρέη τους με τίμημα παράλληλα και τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων.
Καίτοι προβλέπονται γενναίες διαγραφές από το Δημόσιο, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο επισημαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί εκ των προτέρων η απώλεια εσόδων από τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής ή και βασικής οφειλής απαιτήσεων του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.
Αίτηση για υπαγωγή στην εξωδικαστική διευθέτηση χρεών μπορούν να υποβάλουν όλες οι επιχειρήσεις που είχαν οφειλές άνω των 20.000 ευρώ σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών έως την 31η Δεκεμβρίου 2016 ή τις είχαν ρυθμίσει μετά την 1η Ιουλίου 2016. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά θα μπορούν να ζητήσουν ρύθμιση με τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Για επιχειρήσεις με οφειλές μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ θα προβλέπεται απλοποιημένη διαδικασία σε υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, προκειμένου να μην μπλοκάρει το σύστημα από την υπερπληθώρα των αναμενόμενων αιτήσεων μικρών εταιρειών.
Επιλέξιμες για υπαγωγή είναι μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο κατά την τελευταία χρήση πριν από την υποβολή αίτησης από 2,5 εκατ. ευρώ και άνω ή με συνολικές υποχρεώσεις, ληξιπρόθεσμες ή μη, άνω των 2 εκατ. ευρώ.
Μικρές επιχειρήσεις θεωρούνται όλες οι υπόλοιπες, οι οποίες πρέπει να έχουν και τζίρο κάτω από 2,5 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις κάτω από 2 εκατ. ευρώ.
Για όλες προβλέπεται πως πρέπει να έχουν λειτουργική κερδοφορία σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης, ενώ για τις μεγάλες εναλλακτικά να έχουν σε μία χρήση θετική καθαρή θέση (όχι αρνητικά ίδια κεφάλαια).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας