Kαμπανάκι για την ταμειακή ρευστότητα της ΔΕΗ το 2017 χτυπά η διοίκηση του ομίλου εκτιμώντας ότι το πρόβλημα θα κορυφωθεί φέτος, καθώς η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες αποπληρωμές δανείων και σημαντικές επενδυτικές δαπάνες, ενώ ταυτόχρονα καταγράφει διψήφια πτώση των εσόδων της λόγω απώλειας μεριδίων προς τον ανταγωνισμό.
Παρότι η ΔΕΗ κατάφερε να μειώσει αισθητά (-54% στα 430 εκατ. ευρώ) τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις το 2016 μέσω των αλλεπάλληλων ρυθμίσεων για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, ενώ παράλληλα επέστρεψε σε καθαρή κερδοφορία 67 εκατ. ευρώ, εν τούτοις υπέστη τις πρώτες σοβαρές απώλειες από το άνοιγμα της αγοράς.
Ενδεικτικό είναι πως το 2016 ο κύκλος εργασιών σε επίπεδο ομίλου (συμπεριλαμβάνονται οι ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) μειώθηκε κατά 8,3% στα 5,257 δισ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας είχαν πτώση 10% και υποχώρησαν στα 4,98 δισ. ευρώ.
Οι απώλειες αυτές είναι μόνο η αρχή για την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ, καθώς βάσει μνημονιακών υποχρεώσεων η εταιρεία οφείλει μέχρι το τέλος του 2019 να παραχωρήσει με κάθε τρόπο στον ανταγωνισμό τον μισό της τζίρο μειώνοντας το μερίδιό της κάτω από το 50%. Στο τέλος του 2016 το συνολικό μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά ήταν στο 91,1% από 96% το 2015, ενώ τον Φεβρουάριο του 2017 είχε μειωθεί στο 88,6%.
Η απώλεια μεριδίου κατά 5% την προηγούμενη χρονιά ήταν εν τούτοις χαμηλότερη συγκριτικά με τους στόχους του Ν. 4389/2016, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη.
Ο ίδιος, αναφερόμενος στις απαιτήσεις των δανειστών για λήψη «δομικών μέτρων» από την Επιχείρηση (πώληση μονάδων), δήλωσε ότι η εταιρεία καταρτίζει τον στρατηγικό σχεδιασμό της επόμενης μέρας για μια «μικρότερη ΔΕΗ στον τομέα του ηλεκτρισμού, αλλά ισχυρότερη μέσω νέων δραστηριοτήτων και επέκτασης σε νέες αγορές».
Οι οφειλές
Η επόμενη ημέρα για τη ΔΕΗ είναι ένα μεγάλο ερώτημα, ωστόσο αυτό που φαίνεται να είναι πιο πιεστικό είναι τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας που πρέπει να αντιμετωπίσει, και ενώ ήδη ο όμιλος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές 759 εκατ. ευρώ προς τρίτους.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, το 2017 είναι χρονιά ιδιαίτερα αυξημένων υποχρεώσεων καθώς η ΔΕΗ έχει να αποπληρώσει χρεολύσια και τόκους 850 εκατ. ευρώ σε ένα σύνολο καθαρού χρέους 4,5 δισ. ευρώ και παράλληλα να προωθήσει συμβολαιοποιημένες επενδύσεις 650 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες αυτές έρχονται να προστεθούν στις απώλειες εσόδων και ρευστότητας λόγω των δημοπρασιών τύπου NOME και στη ζημιά που υφίσταται η ΔΕΗ λόγω της ιστορικά χαμηλής λιγνιτικής παραγωγής (-23% το 2016), με αποτέλεσμα να οδηγείται σε κορύφωση το πρόβλημα μειωμένης ταμειακής ρευστότητας της Επιχείρησης, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Εμμ. Παναγιωτάκη.
Λύσεις αναζητούνται στον πρόσθετο δανεισμό της ΔΕΗ από τις τράπεζες (υπό συζήτηση είναι η εκταμίευση κοινοπρακτικού δανείου 200 εκατ. ευρώ), στην εξόφλησή της από μεγάλους οφειλέτες, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό Δημόσιο, και στα έσοδα από την πώληση του 49% του ΑΔΜΗΕ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας