Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας προειδοποίησε ότι θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες αν η διοίκηση της εταιρείας συμπεριλάβει στο πακέτο τις πιο αποδοτικές μονάδες της Επιχείρησης, και ειδικότερα τη Μεγαλόπολη 4, τον Αγιο Δημήτριο 5 και τη Μελίτη 1 | ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ανένδοτο κατά της πώλησης μονάδων ξεκινά η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Απέναντί της έχει πλέον τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ η κυβέρνηση από τη στιγμή που μπήκε στη συζήτηση για τη «σαλαμοποίηση »της Επιχείρησης μέσω της πώλησης λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες ανταγωνιστές της.

Το μήνυμα της ΓΕΝΟΠ είναι ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ θα αντιδράσουν με κάθε τρόπο στα σχέδια για πώληση μονάδων, ενώ οι συνδικαλιστές επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «κατήργησε τον νόμο για τη "Μικρή ΔΕΗ" για να φέρει αμέσως μετά νόμο για τη "Μισή ΔΕΗ"».

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας, που έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου, προειδοποίησε επίσης ότι θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες αν η διοίκηση της εταιρείας συμπεριλάβει στο πακέτο τις πιο αποδοτικές μονάδες της Επιχείρησης, και ειδικότερα τη Μεγαλόπολη 4, τον Αγιο Δημήτριο 5 και τη Μελίτη 1.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, εκτίμησε ωστόσο πως πραγματικός στόχος για τους επενδυτές δεν είναι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, αλλά τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια που παράγουν ρεύμα με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό η ΓΕΝΟΠ εμφανίζεται να προεξοφλεί την αποτυχία της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο, ώστε αμέσως μετά να τεθεί και επίσημα θέμα πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων.

Πάντως η ΓΕΝΟΠ έσπευσε να καθησυχάσει όσους ανησυχούν ότι θα προχωρήσει σε τυφλές συγκρούσεις και θα απειλήσει με μπλακ άουτ τη χώρα. «Οι κινητοποιήσεις θα είναι αυτές που αρμόζουν στη ΔΕΗ, αλλά θέλουμε να έχουμε στο πλάι μας τον κόσμο και όσο το δυνατόν περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας. Αν δούμε ότι η κοινωνία δεν είναι μαζί μας, εμείς δεν θα κάνουμε τους γραφικούς. Δεν θα είμαστε εμείς αυτοί που θα αποκλείσουμε την πώληση της ΔΕΗ. Αυτό θα το κάνει η κοινωνία», είπε ο Γ. Αδαμίδης.

Στο πλαίσιο αυτό η ΓΕΝΟΠ ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τις επιπτώσεις πώλησης μονάδων και περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, ενώ μεταξύ άλλων ενεργειών θα προβάλει σε κεντρικά σημεία βίντεο με παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού, για την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ» και την ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Οι αποφάσεις για δυναμικότερες κινητοποιήσεις, όπως η προκήρυξη απεργιών και οι καταλήψεις μονάδων, παραπέμπονται για το μέλλον, όταν παρουσιαστεί το σχέδιο πώλησης συγκεκριμένων μονάδων.

Σήμερα η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ πρόκειται να ταξιδέψει στο Στρασβούργο για να καταθέσει προσφυγή κατά της πώλησης του ΑΔΜΗΕ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αν και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απορρίψει σχετική αίτηση, εν τούτοις η ΓΕΝΟΠ εκτιμά ότι έχει επιπλέον νομικά ερείσματα επικαλούμενη την ενσωμάτωση παλαιότερων ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ανένδοτο κατά της πώλησης μονάδων ξεκινά η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας