Ολα τα είδη οφειλών προς το Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, θα μπορούν τελικά να «κουρεύονται» για τις επιχειρήσεις που θα εντάσσονται στον «εξωδικαστικό συμβιβασμό».
Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο για την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών κατόπιν πίεσης των τραπεζών και των δανειστών που από τη μια πλευρά θα έχει κόστος για το Δημόσιο αλλά από την άλλη εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αποδοτικότερες ρυθμίσεις οφειλών.
Η μόνη οφειλή που μένει εκτός δυνατότητας ρύθμισης είναι η εργατική εισφορά, δηλαδή τα χρήματα που παρακρατούνται από τον μισθό του εργαζομένου και πρέπει να αποδίδει ο εργοδότης στο ασφαλιστικό ταμείο του.
Η διαγραφή βασικών οφειλών (κεφάλαιο) σε ΦΠΑ και ΦΜΥ έρχεται να προστεθεί στην πρόβλεψη ότι μπορούν να «κουρευτούν» όλοι οι τόκοι υπερημερίας των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα και μέχρι το 95% των προστίμων και προσαυξήσεων που έχει επιβάλει το Δημόσιο (εφορίες και Ταμεία) στα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Είναι σημαντικό επίσης ότι σε ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν σύμφωνα με το νομοσχέδιο και οφειλές που δεν σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα του οφειλέτη, όπως λ.χ. στεγαστικά και άλλα δάνεια.
Μέσω του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα να ρυθμίσουν χρέη αποκλειστικά προς το Δημόσιο και τα Ταμεία -αλλά όχι προς τις τράπεζες ή άλλους πιστωτές- και οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα.
Η ρύθμιση οφειλών δεν θα γίνεται μέσα από το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αλλά μέσα από πρόταση που θα πρέπει να υποβάλει ο ίδιος ο οφειλέτης στις εφορίες και στα Ταμεία.
Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμη στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, αναμένεται ωστόσο ότι θα κατατεθεί προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες.
Πάντως, η ενεργοποίησή του απαιτεί την έκδοση σειράς υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, με αποτέλεσμα στην πράξη να αναμένεται ότι το νέο πλαίσιο θα ξεκινήσει να «λειτουργεί» μετά το καλοκαίρι.
Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα ενιαίας διευθέτησης επιχειρηματικών οφειλών προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, προμηθευτές και άλλους πιστωτές.
Προϋποθέσεις
Eπιλέξιμες για υπαγωγή στον νόμο είναι μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ ή με συνολικές υποχρεώσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις έως 2 εκατ. ευρώ.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να εμφανίζουν λειτουργική κερδοφορία σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης, ενώ για τις μεγάλες προβλέπεται εναλλακτικά ότι μπορεί να έχουν θετική καθαρή θέση (ίδια κεφάλαια) σε μία χρήση.
Για να αιτηθεί μια επιχείρηση υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει επίσης να έχει οφειλές άνω των 20.000 ευρώ που βρίσκονταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2016 ή να έχουν ρυθμιστεί μετά την 1η Ιουλίου 2016.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας