Στη γραμμή για προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ με τη διατήρηση του 51% των μετοχών στο κράτος στοιχίζονται πλέον οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υποβαθμίζοντας το υπαρκτό πια ενδεχόμενο πώλησης μονάδων.
Παρότι η πίεση των δανειστών να βγουν στο σφυρί λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ είναι δεδομένη, η κυβέρνηση επιχειρεί να συσπειρώσει τους ανήσυχους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας πίσω από το αφήγημα ότι έχει μεγαλύτερη σημασία να μην πουληθεί το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά να περάσει στο υπερταμείο για αξιοποίηση μαζί με το υπόλοιπο 34%, παρά να δοθούν μάχες οπισθοφυλακής για να μην πουληθούν μονάδες.
Το «πλεονέκτημα» της όλης διαπραγμάτευσης που γίνεται αυτή την περίοδο με επίκεντρο τη ΔΕΗ, είναι ότι τυχόν αποφάσεις για πωλήσεις μονάδων θα ληφθούν πολύ αργότερα. Πιθανόν στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου, και μέχρι τότε υπάρχει χώρος για πολιτική διαχείριση του θέματος και αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων.
Από τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο δεν θα γίνεται αναλυτική αναφορά για την πώληση μονάδων, αλλά θα καταγράφεται η υποχρέωση της Ελλάδας να περιορίσει τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην εκμετάλλευση λιγνίτη.
Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ξεκαθάρισε πάντως χθες, κατά τη συνάντησή του με τους βουλευτές Κοζάνης και Φλώρινας, ότι είναι υποχρέωση της Ελλάδας μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η μείωση της δεσπόζουσας θέσης που έχει η ΔΕΗ στα κοιτάσματα λιγνίτη και η πρόσβαση σε αυτά τρίτων ιδιωτών.
Το πώς θα γίνει αυτό είναι ακόμη ανοιχτό, σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη, και η κυβέρνηση αναζητά εναλλακτικούς τρόπους ώστε να αποφευχθεί η πώληση μονάδων.
Τους τρόπους αυτούς και τις θέσεις της κυβέρνησης συνολικά θα εξηγήσει ο υπουργός Ενέργειας από την Κοζάνη όπου θα βρεθεί για περιοδεία την Παρασκευή στα ορυχεία και τις μονάδες της ΔΕΗ, έπειτα από πρόσκληση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρου Καρυπίδη.
Ενα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση, δίχως ωστόσο να γνωρίζει κανείς ότι θα αποδεχτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι να υπολογιστούν στη «μέτρηση» του βαθμού απελευθέρωσης της αγοράς τα τέσσερα ορυχεία λιγνίτη που έχουν ήδη παραχωρηθεί σε ιδιώτες (Βεύη, Αχλάδα, ΜΕΤΕ και ΛΑΡΚΟ).
Οι ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις, πάντως, για το θέμα της ΔΕΗ συνεχίζονται και δεν είναι πάντα σύμφωνες μεταξύ τους.
Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας δήλωσε χθες (Antenna) ότι «πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να σωθεί η ΔΕΗ», ενώ ο αντιπρόεδρος τω ΑΝ.ΕΛΛ. Π. Σγουρίδης είπε ότι αν πρόκειται να πωληθούν μονάδες θα πρέπει να μπορούν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς και δημόσιες εταιρείες, όπως τα ΕΛ.ΤΑ., τα ΕΛ.ΠΕ. και άλλες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας