Η επιχειρηματική δραστηριότητα, έπειτα από 7 χρόνια μνημονίων, προσαρμόζεται και πάλι στις προοπτικές επανάληψης ακόμη ενός κύκλου δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας, που θα έχει ορίζοντα τα επόμενα 3-4 έτη
Σε συναγερμό βρίσκονται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της χώρας ενόψει του πακέτου λιτότητας που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση για την ερχόμενη τριετία και της αβεβαιότητας που διαπερνά την οικονομία για τη δεύτερη αξιολόγηση προκαλώντας επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών.
Στην εξαμηνιαία έκθεσή της η ΓΣΕΒΕΕ μεταφέρει μια ιδιαίτερα επιβαρημένη εικόνα όσον αφορά τις προσδοκίες των επιχειρήσεων για το υπόλοιπο του 2017, προβλέποντας ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς θα διακόψουν τη λειτουργία τους περίπου 18.700 επιχειρήσεις στην Ελλάδα και θα βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας περισσότεροι από 34.000 μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και εργοδότες.
Οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν ως ακόμη ένας κρίκος στην αλυσίδα των 18.410 «λουκέτων» που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από τον Αύγουστο του 2016.
Κατά την άποψη της ΓΣΕΒΕΕ, το σενάριο για αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 2,5% το 2017 φαίνεται να μην είναι ρεαλιστικό, καθώς η πλήρης εφαρμογή του πρώτου πακέτου υφεσιακών μέτρων (αύξηση φόρων σε νησιά, αύξηση σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, αυξημένος φορολογικός συντελεστής κερδών) και η προσδοκία ψήφισης και εφαρμογής ενός δεύτερου επιμηκυνόμενου προγράμματος λιτότητας φαίνεται ότι επιδρούν ανασταλτικά στις αναπτυξιακές προοπτικές.
Σύμφωνα με την έρευνα, η επιχειρηματική δραστηριότητα, έπειτα από 7 χρόνια μνημονίων, προσαρμόζεται και πάλι στις προοπτικές επανάληψης ακόμη ενός κύκλου δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας, που θα έχει ορίζοντα τα επόμενα 3-4 έτη.
Από την έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ προκύπτει ότι 4 στις 10 επιχειρήσεις (ποσοστό 40,3%) θεωρεί αρκετά και πολύ πιθανό ότι θα κλείσει το επόμενο διάστημα.
Το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους αυτοαπασχολούμενους (57,4 %), γεγονός που εκλαμβάνεται ως ένδειξη για περαιτέρω διεύρυνση της αδήλωτης επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Επίσης, οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων για το α’ εξάμηνο του 2017 παραμένουν αρνητικές, αφού το 58,8% των επιχειρήσεων αναμένει επιδείνωση ενώ μόλις το 11% βελτίωση.
Οι προοπτικές για το α’ εξάμηνο του 2017 ως προς τον λόγο προσλήψεων – απολύσεων δείχνουν ότι σε κάθε δύο επιχειρήσεις που κάνουν προσλήψεις (8,1% των επιχειρήσεων) αντιστοιχούν τρεις επιχειρήσεις που προχωρούν σε απολύσεις.
Για το επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με την έρευνα, αναμένονται άλλες 2.000 απώλειες θέσεων μισθωτής απασχόλησης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απώλειες από τα «λουκέτα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας