Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Πλήρης κάλυψη από Σταθάκη και Τζανακόπουλο στον επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ

Με άλμα στο παρελθόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βολές για τη δουλειά των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα επιχείρησε χθες η κυβέρνηση να υπερβεί τη μίνι κρίση που έχει προκαλέσει η υπόθεση με τις απολαβές και το εφάπαξ του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ.

Ενόψει της συζήτησης που θα γίνει για το θέμα στη Βουλή, ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος όχι μόνο κάλυψαν πλήρως τον διορισμένο από την κυβέρνηση Σωτήρη Νίκα για όσα του καταλογίζει ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Σκρέκας, αλλά αντέστρεψαν τις κατηγορίες προς την αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζοντας στοιχεία για όσα η ίδια είχε πράξει ως κυβέρνηση σε αντίστοιχες περιπτώσεις στον ΔΕΣΦΑ.

Ο Δ. Τζανακόπουλος προσέδωσε μάλιστα στο θέμα ΔΕΣΦΑ χαρακτηριστικά είδησης «μετα-αλήθειας» (post truth) βάλλοντας εναντίον των ΜΜΕ.

Οπως είπε, μια ερώτηση της Ν.Δ. γεμάτη ανακρίβειες, λάθη και ψεύδη έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα μεγάλα δελτία ειδήσεων, που ανακάλυψαν μια μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, πελατειακού κράτους και κατάχρησης εξουσίας, ενώ αντίθετα σοβαρές ειδήσεις που αφορούσαν θέματα όπως το «πόθεν έσχες» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Novartis, το ΚΕΕΛΠΝΟ κ.ά. πέρασαν στα ψιλά των εφημερίδων και δεν φιλοξενήθηκαν παρά ελάχιστα δευτερόλεπτα στα τηλεοπτικά δίκτυα.

Επί της ουσίας της υπόθεσης, αν δηλαδή ορθά ο Σωτ. Νίκας λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί πήρε προαγωγή σε θέση γενικού διευθυντή μόλις διορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος λαμβάνοντας έτσι υψηλότερο εφάπαξ, οι δύο υπουργοί είπαν ότι αυτό προβλέπεται από το καταστατικό και αυτό συνέβη «νόμιμα και καταστατικά» σύμφωνα με όλες τις ερμηνείες που δόθηκαν.

«Κάποιος από τη βαθμίδα που επιλέγεται για ανώτερο όργανο, δεν μπορεί να είναι κατώτερος από τους διευθυντές και τους τμηματάρχες. Ετσι η αναβάθμισή του στη θέση του διευθυντή Δραστηριοτήτων είναι αυτόματη και γίνεται αυτοδίκαια» ανέφερε ο Γιώργος Σταθάκης.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως το στέλεχος του ΔΕΣΦΑ έλαβε συνολικό εφάπαξ 203.847 ευρώ (μεικτά), ήτοι προσαυξημένο κατά περίπου 26.000 ευρώ, με βάση τα χρόνια εργασίας του στην εταιρεία, σε σχέση με το εφάπαξ που θα ελάμβανε ως απλός διευθυντής.

Ο υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε «σχιζοφρενικό» το κατηγορητήριο της Νέας Δημοκρατίας, η οποία -όπως είπε- όταν κατάλαβε ότι το επιπλέον εφάπαξ δεν ήταν 100.000 ευρώ και δεν το έδωσε ο ίδιος στον εαυτό του, στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι κακώς αναβαθμίστηκε στην υπηρεσία του και πήρε τον βαθμό του γενικού διευθυντή με απόφαση του εποπτικού συμβουλίου αντί για απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ως όφειλε.

Σε ερώτημα για το αν επικρατούν διαφορετικές ταχύτητες στην απονομή συντάξεων και εφάπαξ στο Δημόσιο, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στον στενό δημόσιο τομέα είναι γνωστό και η κυβέρνηση προσπαθεί να το αντιμετωπίσει επιταχύνοντας την απονομή των χρημάτων, τόνισε ωστόσο ότι οι διαδικασίες στις δημόσιες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα και του ιδιωτικού τομέα είναι διαφορετικές και αφορούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που υπάρχουν εκεί.

«Κατηγορώ» στη Ν.Δ.

Τα δύο στελέχη της κυβέρνησης κατηγόρησαν τη Ν.Δ. ότι ήταν επί δικής της κυβερνήσεως όταν αξιοποιήθηκε η καταστατική πρόβλεψη να είναι ο εκάστοτε διευθύνων σύμβουλος το ανώτατο εκτελεστικό όργανο, ως μέσο προκειμένου να αυξηθούν οι αποδοχές υψηλόβαθμων στελεχών.

Και επικαλέστηκαν την περίπτωση της τοποθέτησης του Γιώργου Στεργίου ως διευθύνοντος συμβούλου στον ΔΕΣΦΑ με απόφαση γενικής συνέλευσης (4/5/2007), με την οποία όχι μόνο εγκρίθηκε η ιεραρχική του εξέλιξη στην ανώτατη βαθμίδα αλλά παράλληλα έλαβε τις αντίστοιχες απολαβές και αποφασίστηκε ότι με την αποχώρηση από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου εφεξής θα τοποθετείται «στην ανώτατη ιεραρχική διευθυντική βαθμίδα και θα δικαιούται τις ανώτατες προβλεπόμενες αμοιβές».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πλήρης κάλυψη από Σταθάκη και Τζανακόπουλο στον επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας