Την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Βαγγ. Θεοδωρίδης δηλώνει σε συνάντησή του με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ότι «ο ΕΦΚΑ υπάρχει μόνο στα... χαρτιά, ενώ τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί», περίπου 100.000 συνταξιούχοι εξαναγκάζονται να ζουν με ψίχουλα (προσωρινή σύνταξη).
Οπως καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, δέκα μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, δεν έχει εκδοθεί καμία οριστική σύνταξη παρότι οι σχετικές εγκύκλιοι εκδόθηκαν στις γιορτές.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή ακόμα… αναζητεί τον μαθηματικό τύπο με βάση τον οποίο θα υπολογιστούν όχι μόνο οι νέες συντάξεις αλλά και όλες οι καταβαλλόμενες.
Ουσιαστικά, θα πρέπει η ΕΛΣΤΑΤ να εκπονήσει τον συντελεστή αναπροσαρμογής των μισθών από το 2002 και μετά, ο οποίος αποτελεί σημαντική παράμετρο καθότι προστατεύει τις συντάξεις από περαιτέρω μείωση.
Ετσι, όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από τον περασμένο Μάιο και μετά, περιμένουν στη σειρά για την οριστική σύνταξή τους και υποχρεώνονται να ζουν με τις μισές, προσωρινές, συντάξεις!
Πάντως οι νέες συντάξεις, μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, όταν θα απονεμηθούν προβλέπεται να είναι μειωμένες έως 30%.
Με το νέο καθεστώς (ισχύει από τον Μάιο του 2016) όσοι αποχωρούν από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα λάβουν ως κύρια σύνταξη το άθροισμα δύο ποσών: της εθνικής σύνταξης, που ορίστηκε στα 384 ευρώ για 20ετή ασφάλιση και πάνω (μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος που υπολείπεται μέχρι τη 15ετία), και της ανταποδοτικής σύνταξης, που υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά και νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης.
Τις μεγαλύτερες απώλειες θα καταγράψουν δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ - τράπεζες που φεύγουν με περισσότερα από 25 χρόνια ασφάλισης και οι ελευθεροεπαγγελματίες (ΟΑΕΕ) με εισφορές σε υψηλές κατηγορίες που φεύγουν με 35ετία και άνω (απώλειες 5%-20%).
Ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος τονίζει ότι πέρα των 11 περικοπών που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου, ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων (όπως προβλέπεται στον νόμο) κρύβει «ψαλίδι» στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το οποίο έχει προσφύγει στο ΣτΕ, παρατηρεί ότι «η προσωπική διαφορά» θα είναι το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα περικοπεί, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε καλά και χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» που ήδη έχει θεσμοθετηθεί.
Οσον αφορά την ΠΟΣΕ ΙΚΑ, το προεδρείο της κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την κ. Γεννηματά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τα διοικητικά και επιχειρησιακά κενά, τα οποία παρουσιάζει στην καθημερινή του λειτουργία ο ΕΦΚΑ, όσο και για την πορεία των εσόδων μετά το συνεχιζόμενο αλαλούμ με τις εισφορές.
Οπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ Βαγγ. Θεοδωρίδης, «είναι αμφίβολο αν κάτω από τις σημερινές συνθήκες μπορεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα απονομής των δεκάδων χιλιάδων συντάξεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα για δύο, τρία ή και περισσότερα χρόνια».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας