Τον δρόμο για την υποβολή εκατομμυρίων αγωγών εναντίον της τρόικας και τη χαριστική βολή στις λαομίσητες πολιτικές της ακραίας λιτότητας ανοίγει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εξετάζοντας αγωγή που αφορούσε τη διάσωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισε πρόσφατα ότι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορούν πλέον να μηνύουν την τρόικα αν πιστεύουν ότι θεμελιώδη δικαιώματά τους παραβιάστηκαν από τις πολιτικές λιτότητας.
Η Κύπρος οδηγήθηκε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και την «αγκαλιά» της τρόικας -ύστερα από αφόρητες πιέσεις και πολύμηνες διαπραγματεύσεις- τον Μάρτιο του 2013. Της χορηγήθηκε δάνειο 10 δισ. ευρώ με αντίτιμο αυστηρή λιτότητα και «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.
Το γνωστό και «bail in», η διάσωση δηλαδή των τραπεζών από τα μέσα -με τα λεφτά των καταθετών τους- προκάλεσε ωστόσο τεράστιες ζημιές σε επενδυτές.
Κάποιοι εξ αυτών υπέβαλαν αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας) διεκδικώντας αποζημιώσεις.
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους κρίνοντας ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων είχε στόχο τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος που με τη σειρά της εξυπηρετεί το κοινό καλό της Ε.Ε. Αποφάσισε όμως παράλληλα ότι η υποβολή αγωγής κατά της τρόικας για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων είναι δυνατή επί της αρχής όταν θεμελιώδη δικαιώματα του ενάγοντος έχουν παραβιαστεί.
Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο για τα εκατομμύρια Ελλήνων, Πορτογάλων, Ιρλανδών και Κύπριων πολιτών που είδαν τη ζωή τους να τσαλακώνεται.
Επί της ουσίας τούς προσφέρει το νομικό πάτημα προκειμένου να προχωρήσουν σε μαζικές αγωγές κατά της τρόικας και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους και τα δεινά που υπέστησαν από τις πολιτικές των μνημονίων.
Τα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος του ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και άλλων διεθνών επιτροπών θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρήσιμο οδηγό προς αυτή την κατεύθυνση.
Επιπλέον, επειδή Ευρωπαϊκή Ενωση σήμερα σημαίνει κυρίως λόμπι, είναι προφανές ότι η μαζικότητα των αγωγών θα είναι αυτή που θα φέρει και αποτέλεσμα.
Είκοσι εκατομμύρια αγωγές κατά της τρόικας από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να τελειώσουν πολύ ταχύτερα τις πολιτικές λιτότητας απ’ ό,τι τα γνωστά παζάρια των συνόδων κορυφής. Συνδικάτα και άλλοι μαζικοί φορείς έχουν χρέος να κινητοποιήσουν τον κόσμο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας