Την καθιερωμένη έκθεσή του για την οικονομική κατάσταση στη Βρετανία έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η έκθεση θα παρουσιαζόταν την Πέμπτη, αλλά καθυστέρησε εξαιτίας της δολοφονίας Κοξ. Το Ταμείο κάνει μια μια ανάλυση 64 σελίδων για το τι θα συμβεί μετά το Brexit με τις προβλέψεις του να είναι ζοφερές.
Τη στιγμή που η Κριστίν Λαγκάρντ διατράνωνε (την Παρασκευή) την... ουδετερότητα του ΔΝΤ στο βρετανικό δημοψήφισμα, η έκθεση του ΔΝΤ κάνει σαφές πως η εκτίμηση του Ταμείου είναι ότι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιφέρει καίριο πλήγμα στη βρετανική οικονομία και τα εισοδήματα των Βρετανών.
Στην 64 σελίδων έκθεσή τους οι αναλυτές του Ταμείου προβλέπουν ύφεση, ανεργία και σκληρή λιτότητα.
«Το επερχόμενο δημοψήφισμα για έξοδο ή παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια μνημειώδης απόφαση για τους Βρετανούς ψηφοφόρους» σημειώνει το ΔΝΤ στην εισαγωγή της ανάλυσής του σπεύδοντας να... διευκρινίσει ότι στόχος της έκθεσης είναι να δώσει πληροφορίες για τις επιπλοκές μιας ενδεχόμενης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.
Στην έκθεση αναφέρεται:
Σε περίπτωση που επικρατήσει η ψήφος εξόδου από την ΕΕ, οι διαπραγματεύσεις για μια νέα σχέση με την Ένωση θα ξεκινήσουν αμέσως.
Η αποχώρηση από την ΕΕ θα έχει επιπτώσεις στο εμπόριο, τις επενδύσεις, την παραγωγή, τα εισοδήματα, την αγορά εργασίας και τα δημόσια οικονομικά. Οι πιο επίσημες μακροοικονομικές μελέτες δείχνουν ότι το Brexit θα επηρεάσει δυσμεώνς τη βρετανική οικονομία, ωστόσο, το εύρος των εκτιμήσεων είναι μεγάλο και υπάρχουν και λίγες εκθέσεις που αναμένουν θετικές συνέπειες.
Η άποψη του Ταμείου είναι ότι η αυξημένη αβεβαιότητα και η προσπάθεια αποφυγής κινδύνων θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στα εισοδήματα. Οι καθαρές μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες θα είναι πιθανόν αρνητικές και σημαντικές, αλλά παραμένει η αβεβαιότητα για το εύρος.
Η μειωμένη πρόσβαση στο εμπόριο θα έχει ως συνέπειτα πιο χαμηλά αποτελέσματα και επενδύσεις. Τα χαμηλά εισοδήματα, σε συνδυασμό με τη μειωμένη κατανάλωση και την πιο αδύναμη στερλίνα θα έχουν ως αποτέλεσμα πιο ψηλές τιμές στα εισαγόμενα προϊόντα.
Δεν φαίνεται πιθανό η Μεγάλη Βρετανία να καταφέρει να κλείσει γρήγορα εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες για να αντικαταστήσει εκείνες που θα «χάσει» μέσω της συμμετοχής στην ΕΕ. Συνεπώς και οι θέσεις εργασίες θα είναι μειωμένες.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, εκτός της Βρετανίας, οι συνέπειες θα είναι αρνητικές και για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, κυρίως για τις Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Βέλγιο.
Αναλυτικά όλη η έκθεση για το Brexit
Η δημοσίευση της έκθεσης έρχεται μετά τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «ελπίζω ότι από την ουδέτερη θέση μας μπορούμε τουλάχιστον να ρίξουμε λίγο φως στην οικονομική αξία της μιας ή της άλλης επιλογής».
Φρόντισε, όμως, να προσθέσει ότι οι περισσότεροι Βρετανοί έχουν επωφεληθεί από την συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι και η τελευταία παρέμβαση του ΔΝΤ κάθε άλλο παρά... ουδέτερη μπορεί να χαρακτηριστεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας