Πανικός και αστάθεια επικράτησε για ακόμη μια ημέρα χθες στα διεθνή χρηματιστήρια, που καταγράφουν πλέον από την αρχή τoυ έτους ζημιές μεγαλύτερες των 7,7 τρισ. δολαρίων.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All-Country World Index συνέχισε την πτωτική του τροχιά, υποχωρώντας πλέον από το ανώτατο σημείο του – στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού περίπου 20%.
Επίπεδο απωλειών που σηματοδοτεί την είσοδο των αγορών στη «ζώνη των αρκούδων», όπου κυριαρχεί η διαρκής πτώσης των τιμών μετοχών και ο πεσιμισμός του επενδυτικού κοινού.
Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν χθες στα χρηματιστήρια της Ασίας που δεν ήταν κλειστά λόγω της βουδιστικής πρωτοχρονιάς (Losar).
Το Τόκιο έκλεισε με απώλειες 5,4%, τις μεγαλύτερες των τελευταίων 3 ετών, η Μελβούρνη στο -2,8%, ενώ η Βομβάη στο -1,1%.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνέχισαν την πτώση τους για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, υποχωρώντας ενδοσυνεδριακά στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2013.
Τα νέα συνέχισαν να είναι απογοητευτικά, οδηγώντας όλο και περισσότερους επενδυτές σε αποφυγή ρίσκου: η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε απροσδόκητα τον Δεκέμβριο, το βρετανικό εμπορικό έλλειμμα συνέχισε να αυξάνεται, ενώ οι αποδόσεις των ιαπωνικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν σε αρνητικά επίπεδα, μια ακόμη ένδειξη του αυξανόμενου φόβου για πιθανή ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.
Αποτέλεσμα ήταν το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης να κλείσει στο -1,1%, το Παρίσι στο -1,7%, το Λονδίνο στο -1,0%, το Μιλάνο στο -3,2% και η Μαδρίτη στο -2,4%.
Οι τίτλοι των τραπεζών βρέθηκαν ξανά στη γραμμή πυρός εν μέσω φόβων για τις επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων στα κέρδη τους και την έκθεσή τους σε οικονομικούς κλάδους που βυθίζονται τους τελευταίους μήνες.
Η JP Morgan προειδοποίησε χθες ότι η έκθεση των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών τραπεζών σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα του ταλανιζόμενου πετρελαϊκού τομέα αγγίζει τα 250 δισ. δολάρια (80 και 170 αντίστοιχα) και ότι η πιθανή τους ζημιά θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλη έως και τα 50 δισ. δολάρια.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης τραπεζικών μετοχών Stoxx Europe 600 υποχώρησε ακόμη 3,7% και καταγράφει πλέον από την αρχή του 2016 απώλειες μεγαλύτερες του 27%.
Μεγάλες απώλειες (3,7%) σημείωσε ο τίτλος της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, Deutsche Bank, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την ικανότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων της.
Στα τάρταρα...
Η μετοχή της μετά την προχθεσινή βουτιά κατά 12% υποχώρησε χθες ακόμη 3,5%, στα 13,30 ευρώ. Επίπεδο που είναι όχι μόνο το χαμηλότερο από το κραχ του 2008-2009 αλλά και το χαμηλότερο –τουλάχιστον– από το 1992.
Οι συνολικές απώλειες της μετοχής της γερμανικής τράπεζας από την αρχή του χρόνου φτάνουν το 39%, ενώ το κόστος των ασφαλίστρων αυτής έναντι χρεοκοπίας έχει υπερδιπλασιαστεί.
Προσπαθώντας να προλάβει τα χειρότερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε από το Παρίσι ότι δεν ανησυχεί για την Deutsche.
Από την πλευρά του, ο αναλυτής ρίσκου και συγγραφέας του γνωστού (χρηματιστηριακού) bestseller «Ο Μαύρος Κύκνος» Νασίμ Τάλεμπ σχολίασε ότι «δεν ανησυχούσε για την Deutsche Bank μέχρις ότου ο Σόιμπλε ανακοίνωσε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε γι' αυτήν».
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι χθεσινοί «Financial Times» αποκάλυψαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για πιθανή δημιουργία ενός ακόμη τραπεζικού καρτέλ, με στόχο αυτή τη φορά τη χειραγώγηση μέρους τής ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων αγοράς κρατικών ομολόγων.
Πάντως ο πανικός δεν έχει καταβάλει άπαντες. Η Goldman Sachs τονίζει ότι οι κώδωνες του κινδύνου για τις τράπεζες χτυπούν υπερβολικά ηχηρά.
Αν και αναγνωρίζει τη ραγδαία υποχώρηση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού, υπογραμμίζει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια 800 δισ. ευρώ από την κρίση του 2008, οι πελάτες τους συνεχίζουν να καταθέτουν και δεν υπάχουν σημάδια έντασης στις αγορές χρήματος.
Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Σάμρα, που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 20 δισ. δολαρίων για την Artisan Partners και έβγαλε τεράστια κέρδη επειδή αγόραζε μετοχές στη διάρκεια του κραχ του 2008, αγοράζει ξανά τώρα.
Δηλώνει ότι τώρα είναι η ώρα για... σταθερό χέρι, για αγορές και όχι για συναίσθημα. Βλέπει την όλη αναταραχή ως επενδυτική ευκαιρία εστιάζοντας σε υποτιμημένους τίτλους επιχειρήσεων με ισχυρούς ισολογισμούς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας