Σήμερα, η Επιτροπή εκταμίευσε στην Ελλάδα την τέταρτη πληρωμή ύψους 998,6 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις (χωρίς προχρηματοδότηση) στο πλαίσιο της διευκόλυνσης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF).
Όπως για όλα τα κράτη μέλη, οι πληρωμές που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης βασίζονται στις επιδόσεις και εξαρτώνται από την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Στις 6 Ιουνίου 2024, η Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή την τέταρτη αίτηση για την καταβολή επιχορηγήσεων ύψους 998,6 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του RRF που καλύπτει 16 ορόσημα και τέσσερις στόχους. Καλύπτουν διάφορες μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η βελτίωση του συστήματος πληροφορικής της δικαιοσύνης και η αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Περιλαμβάνονται επίσης επενδύσεις στην αναδάσωση, την πρόληψη πυρκαγιών και την αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας.
Στις 4 Σεπτεμβρίου 2024, η Επιτροπή εξέδωσε θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της αίτησης πληρωμής της Ελλάδας. Η θετική γνωμοδότηση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής του Συμβουλίου σχετικά με το αίτημα πληρωμής άνοιξε το δρόμο για την έκδοση της τελικής απόφασης της Επιτροπής με την εκταμίευση των κονδυλίων.
Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί με 35,9 δισ. ευρώ, με 18,2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 17,7 εκατ. ευρώ σε δάνεια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας