Η παγκόσμια ανάπτυξη βρίσκεται σε διαδικασία σταθεροποίησης καθώς το «φρενάρισμα» από τις αυξήσεις των επιτοκίων εξασθενεί και η πτώση του πληθωρισμού ενισχύει τα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Το παραπάνω ανέφερε ο ΟΟΣΑ την Τετάρτη, σε σχετική του έκθεση, προβλέποντας ανάπτυξη 3,2% τόσο για φέτος, όσο και για το 2025. Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη των ΗΠΑ και της Κίνας, ενώ αντίθετα θα βελτιωθεί η ευρωζώνη.
Στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός περιλαμβάνει διάφορα «καμπανάκια» με συγκεκριμένους αποδέκτες, καλώντας μεταξύ άλλων τις κυβερνήσεις των χωρών να μη χαλαρώσουν τη δημοσιονομική πολιτική τους και να περιορίσουν την αύξηση των δαπανών τους.
Δίνοντας λοιπόν συστάσεις για δημοσιονομική πειθαρχία προς τις ηγεσίες χωρών, ο ΟΟΣΑ αναφέρει καταρχάς ότι οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικές δημοσιονομικές προκλήσεις από το υψηλότερο χρέος και τις σημαντικές πρόσθετες πιέσεις δαπανών που προκύπτουν από πολλαπλές πηγές: γήρανση του πληθυσμού, μέτρα μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και μέτρα προσαρμογής για αύξηση των αμυντικών δαπανών και ανάγκη χρηματοδότησης νέων μεταρρυθμίσεων. Όπως υπογραμμίζει στη συνέχεια, «απαιτούνται ισχυρότερες βραχυπρόθεσμες προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης των δαπανών και την ενίσχυση των εσόδων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και την ανοικοδόμηση των δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας».
Συνοπτικά, ορισμένα από τα βασικά σημεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ:
⇒ Η παγκόσμια αύξηση της παραγωγής παρέμεινε ανθεκτική και ο πληθωρισμός συνέχισε να μετριάζεται. Η ανάπτυξη ήταν σχετικά ισχυρή σε πολλές χώρες της G20, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Ινδονησίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αντίθετα, τα αποτελέσματα παρέμειναν ήπια σε λίγες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, και η παραγωγή συρρικνώθηκε στην Αργεντινή.
⇒ Οι πρόσφατοι δείκτες δραστηριότητας υποδηλώνουν συνεχή δυναμική, ιδίως στους τομείς των υπηρεσιών. Η αύξηση των πραγματικών μισθών υποστηρίζει πλέον τα εισοδήματα και τις δαπάνες των νοικοκυριών, αν και η αγοραστική δύναμη δεν έχει ακόμη επιστρέψει πλήρως στα προ της πανδημίας επίπεδα σε πολλές χώρες. Το παγκόσμιο εμπόριο ανακάμπτει ταχύτερα από το αναμενόμενο, αλλά το κόστος αποστολής παραμένει αυξημένο και οι παραγγελίες εξαγωγών έχουν μετριαστεί πρόσφατα.
⇒ Ο πληθωρισμός των τιμών των αγαθών έχει πλέον πέσει σε χαμηλά επίπεδα, αλλά οι πιέσεις κόστους και τιμών εξακολουθούν να υφίστανται σε πολλούς τομείς υπηρεσιών. Ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών μπορεί να χρειαστεί να μειωθεί κατά 1 εκατοστιαία μονάδα ή περισσότερο σε πολλές οικονομίες για να επαναφέρει τον βασικό πληθωρισμό σε ρυθμούς που συνάδουν με τους στόχους για τον πληθωρισμό.
⇒ Η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ προβλέπεται να σταθεροποιηθεί στο 3,2% το 2024 και το 2025, με περαιτέρω αποπληθωρισμό, βελτίωση των πραγματικών εισοδημάτων και λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική σε πολλές οικονομίες που συμβάλλουν στη στήριξη της ζήτησης.
⇒ Η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπεται να επιβραδυνθεί, αλλά θα αμβλυνθεί από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, με ανάπτυξη που προβλέπεται να είναι 2,6% το 2024 και 1,6% το 2025. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ προβλέπεται να είναι 0,7% το 2024 και 1,3% το 2025, με δραστηριότητα που υποστηρίζεται από την ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων και τη βελτίωση της διαθεσιμότητας πιστώσεων. Η ανάπτυξη στην Κίνα αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,9% το 2024 και στο 4,5% το 2025, με τα πρόσθετα κίνητρα πολιτικής να αντισταθμίζονται από την υποτονική καταναλωτική ζήτηση και τη συνεχιζόμενη βαθιά διόρθωση στον τομέα των ακινήτων.
⇒ Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει «εντός των στόχων» στις περισσότερες χώρες της G20 έως το τέλος του 2025. Ο βασικός πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει από 5,4% το 2024 σε 3,3% το 2025 στις οικονομίες της G20, με τον βασικό πληθωρισμό στις προηγμένες οικονομίες της G20 να υποχωρεί σε 2,7% το 2024 και 2,1% το 2025.
⇒ Παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι. Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν να βλάψουν όλο και περισσότερο τις επενδύσεις και να αυξήσουν τις τιμές των εισαγωγών. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί περισσότερο από το αναμενόμενο καθώς οι αγορές εργασίας ψύχονται και οι αποκλίσεις από την αναμενόμενη ομαλή πορεία αποπληθωρισμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ανοδικά, η ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων θα μπορούσε να δώσει ισχυρότερη ώθηση στην εμπιστοσύνη και τις δαπάνες των καταναλωτών και η περαιτέρω πτώση της τιμής του πετρελαίου θα επιτάχυνε τον αποπληθωρισμό.
⇒ Καθώς ο πληθωρισμός μετριάζεται και οι πιέσεις στην αγορά εργασίας μειώνονται περαιτέρω, οι μειώσεις των επιτοκίων της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να συνεχιστούν, αν και ο χρόνος και το εύρος των μειώσεων θα πρέπει να εξαρτώνται από τα δεδομένα και να κρίνονται προσεκτικά για να διασφαλιστεί ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις θα περιοριστούν μόνιμα.
⇒ Απαιτούνται αποφασιστικές δημοσιονομικές ενέργειες για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, να διατηρηθεί το περιθώριο αντίδρασης των κυβερνήσεων σε μελλοντικούς κραδασμούς και να δημιουργηθούν πόροι για να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές πιέσεις δαπανών. Οι ισχυρότερες προσπάθειες για τον περιορισμό των δαπανών και την ενίσχυση των εσόδων, που ορίζονται σε αξιόπιστες μεσοπρόθεσμες διαδρομές προσαρμογής, είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της σταθεροποίησης του χρέους.
⇒ Η αναζωογόνηση των μεταρρυθμίσεων της αγοράς προϊόντων που προάγουν ανοιχτές αγορές με υγιή ανταγωνιστική δυναμική είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση της ισχυρότερης διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης και για την άμβλυνση των πιο μακροπρόθεσμων δημοσιονομικών πιέσεων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας