Αλλαγή στο σημερινό σύστημα επιδοτήσεων της ΚΑΠ με πληρωμές που θα υποστηρίζουν τους αγρότες με χαμηλότερα εισοδήματα και όχι με βάση το μέγεθος των εκτάσεων. Αύξηση στο ετήσιο ποσό των επιδοτήσεων για τους αγρότες που υιοθετούν πρακτικές οι οποίες προστατεύουν και αποκαθιστούν τη φύση. Δημιουργία ενός προσωρινού ταμείου μετάβασης για να βοηθήσει τη μετάβαση των αγροτών στη βιώσιμη γεωργία. Επιβολή της νομοθεσίας κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
Θεωρητικά… καλά τα είπαν στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν οι εμπλεκόμενοι στα θέματα της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής. Στο πλαίσιο ενός διαλόγου Υψηλού Επιπέδου, όπως τον είχε ονομάσει η Κομισιόν τον Ιανουάριο του 2024 μετά τα αγροτικά μπλόκα στους δρόμους των Βρυξελλών και των πρωτευουσών, 29 ενδιαφερόμενοι φορείς κάθισαν γύρω από ένα τραπέζι και κατέληξαν σε συγκεκριμένες συστάσεις. Ανάμεσά τους ήταν από μεγαλογαιοκτήμονες και ομάδες λόμπι γεωργίας, εταιρείες τροφίμων και λιανικής πώλησης, μέχρι εταιερίες βιοτεχνολογίας, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ΜΚΟ καταναλωτών και επιστήμονες.
Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι οι 29 στηρίζουν την περιβαλλοντική πολιτική της Ε.Ε. και τη δέσμευση για κλιματική ουδετερότητα ώς το 2050. Ωστόσο, διαφωνούν με την υπάρχουσα αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) στο πώς θα γίνει η μετάβαση ή αλλιώς ποιος θα… πληρώσει το μάρμαρο. Εκεί εστιάζονται και οι συστάσεις τους.
«Το αποτέλεσμα αυτού του στρατηγικού διαλόγου δείχνει ότι είναι δυνατή η υπέρβαση μιας πολωμένης συζήτησης και η δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ πολύ διαφορετικών ενδιαφερόμενων μερών. Η Επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά τις ιδέες τους. Ολοι θέλουμε έναν ακμάζοντα τομέα τροφίμων και γεωργίας σε ολόκληρη την ήπειρό μας, ο οποίος θα επιβραβεύει τους γεωργούς, τους πολίτες και την πολύτιμη φυσική κληρονομιά μας. Με την παρούσα έκθεση έχουμε μια πολύ στέρεη βάση για την ανάπτυξη ενός νέου οράματος για τα τρόφιμα και τη γεωργία στην Ευρώπη», δήλωσε χθες η πρόεδρος της Επιτροπής.
Στην πραγματικότητα, οι συστάσεις των 29 είναι αρκετά θεωρητικές και χρειάζεται η «μετάφρασή» τους σε νομοθετικές προτάσεις. Η Φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε ότι στις 100 πρώτες μέρες της θητείας της (ξεκινάει μάλλον από 1η Δεκεμβρίου, όταν ολοκληρωθεί και η έγκριση των επιτρόπων από το Ευρωκοινοβούλιο) θα φέρει συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις για αλλαγές στην ΚΑΠ και ενσωμάτωση των συστάσεων της χθεσινής έκθεσης.
«Εγινε σαφές ότι οι επιδοτήσεις πλούσιων γαιοκτημόνων και ο πνιγμός της υπαίθρου με τα περιττώματα εκατομμυρίων χοίρων και αγελάδων δεν βοηθούν την πλειονότητα των αγροτών. Η Ε.Ε. πρέπει να σταματήσει να αποτελεί την τράπεζα των μεγα-αγροκτημάτων που μολύνουν τα ποτάμια μας και οδηγούν στις ξηρασίες και τις πλημμύρες και αντ’ αυτού να βοηθά εκείνους τους αγρότες που αγωνίζονται, αλλά προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη φύση και να παρέχουν υγιέστερες πρακτικές. Δεν είναι η Greenpeace που το λέει - ολόκληρος ο γεωργικός τομέας ζητά την αλλαγή», σχολίασε ο διευθυντής της Greenpeace για την Αγροτική Πολιτική, Μάρκο Κοντιέρο, ο οποίος συμμετείχε στον διάλογο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας