Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγόρησαν τη Δευτέρα τον αμερικανικό κολοσσό τεχνολογίας Apple ότι παραβιάζει τους νέους κανόνες που έχει θέση σε εφαρμογή για τον ψηφιακό ανταγωνισμό, επιβάλλοντας κανόνες στην αγορά του App Store που εμποδίζουν τους κατασκευαστές εφαρμογών να υποδεικνύουν στους χρήστες φθηνότερες επιλογές σε άλλους χώρους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνάς της, ο κατασκευαστής iPhone παραβίασε τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές του μπλοκ των 27 εθνών.
Το εγχειρίδιο κανόνων, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως DMA και τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο, είναι ένα σαρωτικό σύνολο κανονισμών που στοχεύουν να αποτρέψουν τους τεχνολογικούς «θυρωρούς» από τις στροφές στις ψηφιακές αγορές.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του, οι προγραμματιστές εφαρμογών πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν τους πελάτες για φθηνότερες επιλογές αγοράς και να τους κατευθύνουν σε αυτές τις προσφορές.
Η Κομισιόν, εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ, ανέφερε ότι οι κανόνες του App Store της Apple «αποτρέπουν τους προγραμματιστές εφαρμογών από το να κατευθύνουν ελεύθερα τους καταναλωτές σε εναλλακτικά κανάλια για προσφορές και περιεχόμενο».
Σύμφωνα με την Digital Markets Act (Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές – DMA) οι προγραμματιστές που διανέμουν τις εφαρμογές τους μέσω του App Store της Apple θα πρέπει να μπορούν, χωρίς χρέωση, να ενημερώνουν τους πελάτες τους για εναλλακτικές δυνατότητες φθηνότερων αγορών, να τους κατευθύνουν στις προσφορές αυτές και να τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν αγορές.
Η Apple διαθέτει επί του παρόντος τρία σύνολα επιχειρηματικών όρων που διέπουν τη σχέση της με τους προγραμματιστές εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων καθοδήγησης του App Store.
Η Επιτροπή διαπιστώνει προκαταρκτικά ότι:
- Κανένας από αυτούς τους επιχειρηματικούς όρους δεν επιτρέπει στους προγραμματιστές να κατευθύνουν ελεύθερα τους πελάτες τους. Για παράδειγμα, οι προγραμματιστές δεν μπορούν να παρέχουν πληροφορίες τιμολόγησης εντός της εφαρμογής ή να επικοινωνούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο με τους πελάτες τους για την προώθηση προσφορών που είναι διαθέσιμες σε εναλλακτικά κανάλια διανομής.
- Σύμφωνα με τους περισσότερους επιχειρηματικούς όρους που είναι διαθέσιμοι στους προγραμματιστές εφαρμογών, η Apple επιτρέπει την καθοδήγηση μόνο μέσω «συνδέσμων», δηλαδή οι προγραμματιστές εφαρμογών μπορούν να συμπεριλάβουν έναν σύνδεσμο στην εφαρμογή τους που ανακατευθύνει τον πελάτη σε μια ιστοσελίδα όπου ο πελάτης μπορεί να συνάψει μια σύμβαση. Η διαδικασία «link-out» υπόκειται σε διάφορους περιορισμούς που επιβάλλει η Apple, οι οποίοι εμποδίζουν τους προγραμματιστές εφαρμογών να επικοινωνούν, να προωθούν προσφορές και να συνάπτουν συμβάσεις μέσω του καναλιού διανομής της επιλογής τους.
- Ενώ η Apple μπορεί να λάβει αμοιβή για τη διευκόλυνση μέσω του AppStore της αρχικής απόκτησης ενός νέου πελάτη από τους προγραμματιστές, οι αμοιβές που χρεώνει η Apple υπερβαίνουν το απολύτως απαραίτητο για την εν λόγω αμοιβή. Για παράδειγμα, η Apple χρεώνει τους προγραμματιστές με αμοιβή για κάθε αγορά ψηφιακών αγαθών ή υπηρεσιών που πραγματοποιεί ο χρήστης εντός επτά ημερών μετά την αποσύνδεση από την εφαρμογή.
Με την αποστολή προκαταρκτικών πορισμάτων, η Επιτροπή ενημερώνει την Apple για την προκαταρκτική της άποψη ότι η εταιρεία παραβιάζει την DMA.
Η Apple έχει τώρα την ευκαιρία να απαντήσει στα ευρήματα, τα οποία θα αξιολογήσει η επιτροπή. Πρέπει να λάβει μια τελική απόφαση σχετικά με τη συμμόρφωση της Apple έως τον Μάρτιο του 2025. Η εταιρεία ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόστιμα ύψους έως και 10% των παγκόσμιων εσόδων της. Η Apple είχε κύκλο εργασιών (τζίρο) άνω των 380 δισ. δολαρίων ΗΠΑ το 2023. Συνεπώς το πρόστιμο θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και 38 δισ. δολαρίων.
Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει νέα έρευνα για τη συμμόρφωση της εταιρείας με το DMA, εξετάζοντας τους νέους συμβατικούς όρους που έχει προσφέρει η Apple στους προγραμματιστές εφαρμογών.
Οι ρυθμιστικές αρχές μηδένισαν ένα «βασικό τέλος τεχνολογίας» 50 λεπτών του ευρώ (54 σεντς) που η Apple χρεώνει τώρα τους προγραμματιστές για κάθε φορά που οι εφαρμογές τους κατεβαίνουν και εγκαθίστανται εκτός του App Store. Οι διατάξεις του DMA ανοίγουν το δρόμο στα εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών να μπορούν να δώσουν στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές.
Η Apple Inc. δήλωσε ότι τους τελευταίους μήνες «έχει πραγματοποιήσει ορισμένες αλλαγές για να συμμορφωθεί με το DMA ως απάντηση στα σχόλια των προγραμματιστών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
«Είμαστε βέβαιοι ότι το σχέδιό μας συμμορφώνεται με τη νομοθεσία και υπολογίζουμε ότι περισσότερο από το 99% των προγραμματιστών θα πλήρωναν τα ίδια ή λιγότερα τέλη στην Apple με τους νέους επιχειρηματικούς όρους που δημιουργήσαμε», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της. «Όλοι οι προγραμματιστές που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. στο App Store έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που έχουμε εισαγάγει, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να κατευθύνουν τους χρήστες της εφαρμογής στον Ιστό για να ολοκληρώσουν αγορές σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές».
Τι έχει προηγηθεί
Η Alphabet, η Amazon, η Apple, η ByteDance, η Meta και η Microsoft, οι έξι gatekeepers που ορίστηκαν από την Επιτροπή στις 6 Σεπτεμβρίου 2023, έπρεπε να συμμορφωθούν πλήρως με όλες τις υποχρεώσεις της DMA έως τις 7 Μαρτίου 2024.
Στις 25 Μαρτίου 2024, η Επιτροπή κίνησε έρευνες μη συμμόρφωσης σχετικά με τους κανόνες της Alphabet για την καθοδήγηση στο Google Play και την αυτοαναφορά στην αναζήτηση Google, τους κανόνες της Apple για την καθοδήγηση στο App Store και την οθόνη επιλογής για το Safari, καθώς και το μοντέλο «πληρωμή ή συγκατάθεση» της Meta.
Η Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσθετα ερευνητικά βήματα για τη συλλογή γεγονότων και πληροφοριών σε σχέση με την αυτοαναφορά της Amazon και την εναλλακτική διανομή εφαρμογών και το νέο επιχειρηματικό μοντέλο της Apple.
Στις 29 Απριλίου 2024, η Επιτροπή όρισε την Apple όσον αφορά το iPadOS, το λειτουργικό της σύστημα για ταμπλέτες, ως φύλακα θυρών στο πλαίσιο της DMA.
Στις 13 Μαΐου 2024, η Επιτροπή όρισε επίσης την Booking ως gatekeeper σύμφωνα με την DMA, για την υπηρεσία διαδικτυακής διαμεσολάβησης Booking.com. Συνολικά, έχουν οριστεί 24 βασικές υπηρεσίες πλατφόρμας που παρέχονται από όλους τους gatekeepers.
Σε περίπτωση παράβασης, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα έως και 10% του συνολικού παγκόσμιου κύκλου εργασιών του gatekeeper. Τα πρόστιμα αυτά μπορούν να φθάσουν το 20% σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων παραβάσεων.
Επιπλέον, σε περίπτωση συστηματικών παραβάσεων, η Επιτροπή είναι επίσης εξουσιοδοτημένη να θεσπίσει πρόσθετα διορθωτικά μέτρα, όπως η υποχρέωση ενός gatekeeper να πωλήσει μια επιχείρηση ή τμήματα αυτής ή η απαγόρευση στον gatekeeper να αποκτά πρόσθετες υπηρεσίες που σχετίζονται με τη συστηματική μη συμμόρφωση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας