Σε σχετική έκθεσή του, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις για αύξηση των δαπανών και θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο χαλάρωσης του φρένου χρέους. Το τελευταίο, έμπνευσης Σόιμπλε, θεσπίστηκε το 2009 και υποχρεώνει τις γερμανικές κυβερνήσεις σε συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών έτσι ώστε το έλλειμμα να μην ξεπερνά το 0,35% του ΑΕΠ. Επί της ουσίας το φρένο χρέους -που ο Σόιμπλε φρόντισε να κατοχυρώσει συνταγματικά έτσι ώστε να είναι δύσκολο να αναιρεθεί- υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να ψηφίζουν και να δρουν στο πλαίσιο ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Η εφαρμογή του φρένου χρέους ανεστάλη εκτάκτως στην περίοδο 2020-2023 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία. Η επανάληψη της εφαρμογής του φέτος -μια χρονιά κατά την οποία η γερμανική οικονομία προβλέπεται να βαδίσει στα όρια στασιμότητας και ύφεσης- πυροδότησε αρκετές αντιδράσεις από οικονομικούς θεσμούς της Γερμανίας, όπως η Bundesbank και οι «5 σοφοί» (τα πέντε κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας), που ζήτησαν μεταρρύθμιση των κανόνων και αύξηση του παραπάνω ποσοστού για το δημόσιο έλλειμμα.
Το ΔΝΤ συμφωνεί στην ανάλυσή του υπογραμμίζοντας ότι το επίπεδο που έχει οριστεί για το φρένο χρέους της Γερμανίας είναι σχετικά αυστηρό. Θεωρεί δε ότι το ετήσιο όριο του καθαρού δανεισμού θα μπορούσε να χαλαρώσει κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, χωρίς να ανατραπεί η πτωτική τάση του λόγου χρέους/ΑΕΠ. Μια τέτοια αλλαγή, επισημαίνει στην έκθεσή του, θα προσέφερε περισσότερο χώρο για την υλοποίηση «πολύ αναγκαίων» δημόσιων επενδύσεων.
Υπέρ της μεταρρύθμισης του φρένου χρέους έχουν ταχθεί τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Ολαφ Σολτς όσο και οι Πράσινοι που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Αντίθετα εναντίον τάσσονται το τρίτο κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση, το Κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών του νεοφιλελεύθερου υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, και οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες. Για να αλλάξουν οι κανόνες θα χρειαστεί πλειοψηφία 2/3 τόσο στην Ανω όσο και στην Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας