Ευχάριστη έκπληξη στις αγορές προκάλεσε, χθες, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), που μείωσε απροσδόκητα το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5%.
Ηταν η πρώτη μείωση από κεντρική τράπεζα της Δύσης στον τρέχοντα κύκλο αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Η μείωση των επιτοκίων είναι επίσης η πρώτη της ελβετικής κεντρικής τράπεζας στα τελευταία 8 χρόνια και αποτυπώνει την οριστική νίκη της επί του πληθωρισμού. Τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης ήταν μόλις 1,2%, παραμένοντας για ένατο συνεχόμενο μήνα εντός του εύρους διακύμανσης 0%-2%, που είναι ο στόχος της τράπεζας. Η απόφαση της SNB είχε άμεση επίπτωση στο ελβετικό φράγκο, το οποίο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8 μηνών έναντι του ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ελβετοί βιομήχανοι είχαν ασκήσει πιέσεις στην κεντρική τράπεζα να διευρύνει την εστίασή της από την καταπολέμηση του πληθωρισμού, για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το ισχυρό φράγκο που τους τρώει τα κέρδη.
Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας δεν ήταν η μόνη που συνεδρίασε χθες και πήρε αποφάσεις για τη νομισματική της πολιτική. Η Τράπεζα της Αγγλίας και η νορβηγική κεντρική τράπεζα συνεδρίασαν, επίσης, αποφασίζοντας αμφότερες να διατηρήσουν τα επιτόκιά τους σταθερά. Αντίθετα, οι κεντρικές τράπεζες της Ταϊβάν και της Τουρκίας, που επίσης συνεδρίαζαν χθες, εξέπληξαν τις αγορές, αυξάνοντας τα επιτόκιά τους, επικαλούμενες τον υψηλό πληθωρισμό. Την Τρίτη, η Τράπεζα της Ιαπωνίας είχε κι αυτή ανακοινώσει αύξηση επιτοκίων, την πρώτη εδώ και 17 χρόνια, τερματίζοντας οκτώ χρόνια αρνητικών επιτοκίων. Μία ημέρα αργότερα, η αμερικανική Fed άφησε, από την πλευρά της, το βασικό της επιτόκιο σταθερό σε υψηλό περίπου 23 ετών, στο εύρος 5,25-5,5%, διαμηνύοντας όμως παράλληλα ότι θα προχωρήσει σε τρεις μειώσεις, ώς το τέλος του έτους. Ανάλογη στάση αναμονής τηρεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αποφάσισε και αυτή, την προηγούμενη εβδομάδα, να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της.
Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed αναμένεται να προβούν στην πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού, τον Ιούνιο. Αμφότερες επικαλούνται τις ανησυχίες τους για τον πληθωρισμό. Ειδικά η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει ότι θέλει να δει τι επιπτώσεις θα έχουν οι νέες συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς ευρωπαϊκών οικονομιών - «κλειδί», όπως η γερμανική, στις τιμές, πριν κάνει την πρώτη της κίνηση. Ωστόσο το υψηλό κόστος χρήματος έχει γονατίσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, που κινείται στα όρια της στασιμότητας. Η Fed, από την πλευρά της, βλέπει, παρά τις αυξημένες πιέσεις στην αρχή του έτους, σταδιακή μείωση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2% κατά τη διάρκεια του 2024 και παράλληλα ομαλή προσγείωση της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2% φέτος. Και αυτό της δίνει την ευχέρεια να κινηθεί πιο αργά και σίγουρα στη χαλάρωση της πολιτικής της σε σχέση με την ΕΚΤ.
Η επιβεβαίωση της χαλάρωσης, πάντως, πυροδότησε πάρτι στις αγορές. Στη Wall Street, και οι τρεις βασικοί δείκτες μετοχών (S&P 500, Dow Jones, Nasdaq) σημείωσαν, λίγη ώρα πριν από το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, νέα ιστορικά ρεκόρ. Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό, παρουσιάζοντας άνοδο 0,9%, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,93%, ο γερμανικός DAX κατά 0,88% και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στο +0,25%.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας