Τον θάνατο του Γερμανού μικροεστιάτορα προαναγγέλλει έρευνα του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών και πιστοληπτικής ικανότητας Creditreform Wirtschaftsforschung, αποκαλύπτοντας ότι πέρυσι μία στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης έβαλαν λουκέτο.
Στριμωγμένα από τις καραντίνες του κορονοϊού, τον πληθωρισμό, την αύξηση του κόστους λειτουργίας, τη χαμηλότερη λόγω φτώχειας ζήτηση και την υψηλότερη φορολογία, τα εστιατόρια της Γερμανίας, κυρίως τα νέα και μικρά, πνέουν τα λοίσθια. Σύμφωνα με την έρευνα, από το 2020, περίπου 48.000 εστιατόρια σε όλη τη Γερμανία έχουν κλείσει, ενώ ακόμη 6.100 εστιάτορες έχουν υποβάλει αίτηση πτώχευσης.
Οι πτωχεύσεις στον τομέα της γαστρονομίας αυξήθηκαν κατά 27% πέρυσι, ξεπερνώντας την αντίστοιχη άνοδο των λουκέτων επιχειρήσεων στο σύνολο της οικονομίας (20%). Περισσότερο επλήγησαν οι εταιρείες εστίασης και οι πάροχοι υπηρεσιών εστίασης (+67%). Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις με έως δέκα υπαλλήλους αντιπροσώπευαν το 88% όλων των πτωχεύσεων, ενώ το 49% αφορούσε νέες επιχειρήσεις – που ήταν δηλαδή σε λειτουργία έως και πέντε χρόνια. Τα καταστήματα που έκλεισαν το 2023 ξεπέρασαν τα 14.000 και ήταν συγκριτικά υψηλότερα σε σχέση με τα τρία προηγούμενα χρόνια, ενώ ανάλογη ήταν και η αύξηση που σημειώθηκε στις αιτήσεις πτώχευσης. Ο υψηλότερος αριθμός λουκέτων πέρυσι αποτυπώνει εν μέρει το τέλος των μέτρων στήριξης που είχαν παρθεί στην πανδημία.
Κατά τον Πάτρικ-Λούντβιχ Χαντς, διευθυντή οικονομικής έρευνας στην Creditreform, πολλές προβληματικές επιχειρήσεις κατάφεραν να παρατείνουν την επιβίωσή τους χάρη στις επιδοτήσεις που εξασφάλισαν από το κράτος στην περίοδο του Covid. Ωστόσο, ο κλάδος της εστίασης είναι στριμωγμένος στα σχοινιά για ποικίλους λόγους. Πριν προλάβει να ανακάμψει από την πανδημία ήρθε ο πληθωρισμός, τα αυξημένα κόστη και η μετακύλισή τους στις τιμές των γευμάτων με συνέπεια την απομάκρυνση πολλών… πεινασμένων Γερμανών από τα εστιατόρια. Αποτέλεσμα, η πτώση του τζίρου (κατά 13% πέρυσι σε σχέση με το 2019) και των κερδών.
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από τις αρχές του έτους έκανε ακόμη δυσκολότερα τα πράγματα. Η γερμανική κυβέρνηση είχε μειώσει στα μέσα του 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τον ΦΠΑ στα εστιατόρια από 19% σε 7% – μεταξύ άλλων λόγω της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού. Από τον Ιανουάριο, όμως, ισχύει και πάλι ο προηγούμενος ΦΠΑ. Στα προβλήματα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το υψηλό κόστος στελέχωσης των επιχειρήσεων. Δεδομένης της δεινής περιόδου που διάγει η γερμανική οικονομία, αρκετοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα λουκέτα στον κλάδο θα συνεχιστουν και φέτος. Οι σχετικές εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των εστιατορίων, σνακ μπαρ και καφετεριών που απειλούνται με πτώχευση φέτος σε πάνω από 15.000.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας