Ομαλή προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ενδιάμεση έκθεσή του, αναβαθμίζοντας ελαφρά προς τα πάνω τις προβλέψεις του. «Διαπιστώνουμε ότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και τώρα βρισκόμαστε στην τελική κάθοδο προς μια “ομαλή προσγείωση”, με τον πληθωρισμό να μειώνεται σταθερά και την ανάπτυξη να διατηρείται», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Pierre Olivie Gourinchas στο πλαίσιο δημοσιοποίησης της επικαιροποιημένης έκθεσης World Economic Outlook.
Σε αυτήν το Ταμείο εκτιμά ότι χάρη στην απροσδόκητη ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ, τις καλύτερες των αναμενόμενων επιδόσεις μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών, όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Ρωσία, αλλά και τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης που έχει λάβει η Κίνα, η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει φέτος στο 3,1%, κατά 0,2% υψηλότερα απ’ ό,τι προέβλεπε τον περασμένο Οκτώβριο. Για το 2025 το ΔΝΤ αναμένει μικρή επιτάχυνση στο 3,2%, όσο προέβλεπε και πριν.
Παρά την αναθεώρησή του προς τα πάνω ο αναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξης της υφηλίου είναι ωστόσο σημαντικά χαμηλότερος του ιστορικού μέσου όρου 3,8% που καταγράφηκε στη δεκαετία 2000-2019. Αίτια, σύμφωνα με το Ταμείο, είναι η επιβάρυνση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης από τα υψηλότερα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, η απόσυρση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης και η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας. Σημειώνει όμως από την άλλη πλευρά ότι το ακραίο σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες της υφηλίου οδήγησε σε ταχύτερη πτώση του πληθωρισμού.
Χαμηλότερη του ιστορικού μέσου όρου 4,9% προβλέπει πάντως το Ταμείο και την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου, στο 3,3% το 2024 και στο 3,6% το 2025, καθώς η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων οδήγησε μόνο πέρυσι στην επιβολή περίπου 3.000 εμπορικών φραγμών παγκοσμίως.
Πετρέλαιο
Το Ταμείο διατήρησε την πρόβλεψη του Οκτωβρίου για τον παγκόσμιο πληθωρισμό στο 5,8% φέτος ενώ μείωσε την αντίστοιχη εκτίμησή του για το 2025 στο 4,4% από 4,6%. Για τις ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένει φέτος μέσο πληθωρισμό 2,6% -0,4% χαμηλότερο απ’ ό,τι προέβλεπε τον Οκτώβριο- και 2% το 2025 ενώ για τις αναπτυσσόμενες αναμένει 8,1% και 6% αντίστοιχα. Προβλέπει ακόμη αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών κατά 2,3% (αντί 0,7%) φέτος και κατά 4,8% το 2025. Εκτιμά δε ότι η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και στη Μέση Ανατολή ευρύτερα δεν συνιστά για την ώρα σημαντική πηγή αναζωπύρωσης του πληθωρισμού από την πλευρά της προσφοράς.
Στις επιμέρους εκτιμήσεις του το Ταμείο προχώρησε σε σημαντική αναβάθμιση της πρόβλεψής του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ φέτος, η οποία αναμένεται στο 2,1% αντί 1,5% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο, ενώ για το 2025 αναμένει επιβράδυνσή της στο 1,7%. Κινητήριες δυνάμεις της καλύτερης επίδοσης, η δημοσιονομική στήριξη της Ουάσινγκτον και η ισχυρότερη εγχώρια κατανάλωση.
Αντίθετα, για τη ζώνη του ευρώ το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη μόνο 0,9% το 2024 και 1,7% το 2025 ενώ για τη μεγαλύτερη οικονομία αυτής, τη Γερμανία, προβλέπει μόλις 0,5% φέτος αντί για 0,9% που ανέμενε τον Οκτώβριο. Για την Κίνα αναμένει υψηλότερη ανάπτυξη, 4,6% φέτος έναντι 4,2% που προέβλεπε τον Οκτώβριο και 4,1% το 2025. Κινητήριος μοχλός εδώ η σημαντική δημοσιονομική στήριξη από το Πεκίνο και οι μικρότερες επιπτώσεις από την κρίση του τομέα ακινήτων.
Μισθοί
Βραχυπρόθεσμη πρόκληση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής παραμένει, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, η επιτυχής διαχείριση της τελικής μείωσης του πληθωρισμού προς τον στόχο που έχουν ορίσει οι κεντρικές τράπεζες, η βαθμονόμηση της νομισματικής πολιτικής απέναντι στις υποκείμενες πληθωριστικές δυναμικές και η προσαρμογή της -όπου οι πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές υποχωρούν- σε μια λιγότερο περιοριστική στάση. Υπό το πρίσμα αυτό το Ταμείο αναμένει διατήρηση των επιτοκίων από τις ΕΚΤ, Fed και Τράπεζας της Αγγλίας στα σημερινά τους επίπεδα ώς το τέλος του α' εξαμήνου και μείωσή τους στη συνέχεια.
Δημοσιονομικά
Το Ταμείο υπογραμμίζει επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται και οι οικονομίες είναι σε καλύτερη θέση να απορροφήσουν τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής σύσφιγξης, χρειάζεται ανανεωμένη εστίαση στη δημοσιονομική εξυγίανση προκειμένου: (α) να οικοδομηθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια αντιμετώπισης μελλοντικών κλυδωνισμών, (β) να αυξηθούν τα έσοδα για τις νέες προτεραιότητες δαπανών και (γ) να περιοριστεί η αύξηση του δημόσιου χρέους.
Στοχευμένες και προσεκτικά διαδοχικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βιωσιμότητα του χρέους και θα επιταχύνουν τη σύγκλιση προς υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος. Τονίζει, τέλος, ότι θα χρειαστεί αποτελεσματικότερος πολυμερής συντονισμός, μεταξύ άλλων, για τη ρύθμιση χρεών, την αποφυγή δυσχέρειας χρέους και τη δημιουργία χώρου για τις απαραίτητες επενδύσεις, καθώς και για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας