Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Evergrande, Κίνα
Τα κεντρικά της Evergrande στη Σενζέν | AP Photo/Ng Han Guan, File

Υπό εκκαθάριση στο Χονγκ Κονγκ η Evergrande, ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων

Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε να τεθεί υπό εκκαθάριση η εταιρεία Evergrande, γιγαντιαίος κινεζικός όμιλος στον τομέα των ακινήτων, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται υπό το καθεστώς επαπειλούμενης πτώχευσης. Η εταιρεία είχε κληθεί να παρουσιάσει πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσής, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει, ωστόσο απέτυχε. Η ανακοίνωση έφερε αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας και σημαντική πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Στην απόφασή της, η δικαστής Λίντα Τσαν ανέφερε ότι, με δεδομένη «την προφανή έλλειψη προόδου από πλευράς της εταιρείας στην παρουσίαση βιώσιμου σχεδίου αναδιάρθρωσης (...) κρίνω πως είναι προσήκον το δικαστήριο να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης για την εκκαθάριση της εταιρείας, και αυτό διατάσσω».

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που είδαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι η Evergrande οφείλει περίπου 25,4 δισ. δολάρια σε ξένους πιστωτές και αναφέρουν ότι «είναι αδιαμφισβήτητο ότι η εταιρεία είναι κατάφωρα αφερέγγυα και δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα χρέη της».

Περίπου το 90% των δραστηριοτήτων της Evergrande βρίσκονται στην ηπειρωτική Κίνα. 

Με το που έγινε γνωστή η δικαστική απόφαση, η μετοχή του ομίλου Evergrande είχε ελεύθερη πτώση, χάνοντας σχεδόν αμέσως πάνω από 20% της αξίας της. Αυτό είχε ως συνέπεια το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να ανακοινώσει πως προχωρά στην αναστολή της διαπραγμάτευσής της.

Στην ανακοίνωσή του, το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ανέφερε: «Οι αγοραπωλησίες των τίτλων του ομίλου Evergrande Property Services Group Limited ανεστάλησαν στις 10:19» (σ.σ. τοπική ώρα· 04:19 ώρα Ελλάδας). Ανεστάλη επίσης η διαπραγμάτευση της μετοχής της θυγατρικής του ομίλου που δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, της Evergrande NEV.

Καθησυχάζει το Πεκίνο

Η δικαστική απόφαση προκάλεσε εύλογους φόβους για το σύνολο των χρηματιστηριακών αγορών, που άρχισαν να πέφτουν. Ωστόσο, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να περιοριστούν. 

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που είδαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι η Evergrande οφείλει περίπου 25,4 δισ. δολάρια σε ξένους πιστωτές και αναφέρουν ότι «είναι αδιαμφισβήτητο ότι η εταιρεία είναι κατάφωρα αφερέγγυα και δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα χρέη της». Ο πρόεδρος του ομίλου Evergrande, Χου Τζιαγίν, συνελήφθη από τις αρχές ως ύποπτος για «εγκλήματα» στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Για την ώρα δεν είναι σαφές πώς η εντολή εκκαθάρισης θα επηρεάσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας ή τις λειτουργίες της Evergrande, η οποία αγωνίζεται να παραδώσει κατοικίες, οι οποίες έχουν έχουν εξοφληθεί από οικογένειες που είχαν επενδύσει τις οικονομίες τους στην αγορά ενός σπιτιού.

Σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση, ο διευθύνων σύμβουλος της Evergrande, Σαούν Σιου, δήλωσε ότι η εταιρεία αισθάνεται «μεγάλη λύπη» για την εντολή εκκαθάρισης, αλλά ότι η δικαστική εντολή επηρεάζει μόνο τη μονάδα China Evergrande που είναι εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ και πως οι εγχώριες και οι υπερπόντιες μονάδες του ομίλου είναι ανεξάρτητες νομικές οντότητες.

Σύμφωνα με τον Σαούν Σιου, η Evergrande θα προσπαθήσει να συνεχίσει την ομαλή λειτουργία και να παραδώσει ακίνητα στους αγοραστές. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Υπό εκκαθάριση στο Χονγκ Κονγκ η Evergrande, ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας