Μετά την επικύρωση του ύψους-ρεκόρ 886 δισ. δολαρίων προϋπολογισμού του Πενταγώνου την περασμένη εβδομάδα από το αμερικανικό Κογκρέσο -μεγάλο μέρος του οποίου θα κατευθυνθεί για την αναπλήρωση του οπλοστασίου της υπερδύναμης και τον πλουτισμό των παραπάνω «επενδυτών»- το προηγούμενο Σάββατο ήταν η σειρά της Ευρώπης να προσφέρει τις διαβεβαιώσεις της προς το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα.
Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους διεμήνυσε ούτε λίγο-ούτε πολύ σε συνέντευξή του στη Welt am Sonntag ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο ώς το τέλος αυτής της δεκαετίας με τη Ρωσία. «Οι απειλές [του Βλαντίμιρ Πούτιν] κατά των χωρών της Βαλτικής, της Γεωργίας και της Μολδαβίας πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη. Αυτό δεν είναι απλώς χτύπημα. Θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε κινδύνους μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας», είπε ο Πιστόριους, προσθέτοντας ότι είναι καιρός οι ευρωπαϊκές χώρες να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο, ειδικά όταν οι ΗΠΑ ενδέχεται να μειώσουν τη δέσμευσή τους προς την ήπειρο.
«Θα χρειαστεί χρόνος για να ενισχύσει η αμυντική βιομηχανία τις δυνατότητές της. Εχουμε τώρα περίπου πέντε έως οκτώ χρόνια για να καλύψουμε τη διαφορά – τόσο όσον αφορά τις ένοπλες δυνάμεις, τη βιομηχανία όσο και την κοινωνία», είπε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, υποδεικνύοντας τις προθέσεις μερίδας της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ απέναντι στο «πρόβλημα Πούτιν».
Οι δηλώσεις αποτελούν βέβαια βούτυρο στο ψωμί των πολεμοκάπηλων επενδυτών της αμυντικής βιομηχανίας οι οποίοι όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πίστευαν ότι η ευκαιρία για κέρδη θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλη. Τότε το Πεντάγωνο είχε καλέσει τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων του πλανήτη σε συνάντηση προκειμένου να τους ζητήσει να αυξήσουν την παραγωγή τους. Πηγές που συμμετείχαν σε αυτή τη συνάντηση αποκάλυψαν αργότερα ότι ο διευθύνων σύμβουλος ενός εκ των αμυντικών κολοσσών που συμμετείχαν είχε αντιδράσει στο αίτημα της Ουάσινγκτον, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν ήθελε η εταιρία του να φορτωθεί όταν σταματήσουν οι μάχες με μια αποθήκη γεμάτη πυραύλους.
Περίπου δύο χρόνια μετά όλα έχουν αλλάξει. Οι κολοσσοί οπλικών συστημάτων παίζουν πια στα σίγουρα, καθώς η ζήτηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για πανάκριβα όπλα και πυρομαχικά αυξάνεται ραγδαία. Τρανό παράδειγμα αποτελούν οι πύραυλοι Patriot. Προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, η παραγωγή των αναχαιτιστικών πυραύλων Patriot για τον αμερικανικό στρατό θα αυξηθεί από 550 σε 650 ρουκέτες ετησίως.
Καθώς ένας Patriot κοστίζει περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η ετήσια αύξηση των πωλήσεων κατά 400 εκατ. δολάρια από ένα μόνο οπλικό σύστημα. Από την πώληση των Patriot (οι οποίοι εκτοξεύονται προκειμένου να καταρρίψουν επιτιθέμενους πυραύλους) δεν θα κερδίσει όμως μόνο η Lockheed Martin που τους κατασκευάζει αλλά και η RTX, η οποία κατασκευάζει τα ραντάρ και τα επίγεια συστήματα. Η RTX αύξησε την παραγωγή συστημάτων εκτόξευσης και ελέγχου σε 12 μονάδες ετησίως.
Ενας εκτοξευτής και ένα ραντάρ μαζί κοστίζουν περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια το καθένα. Κέρδος όμως έχει και η Boeing, η οποία ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξήσει πάνω από 30% την εργοστασιακή παραγωγική της ικανότητα στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα για αισθητήρες που χρησιμοποιούνται για την καθοδήγηση πυραύλων Patriot. Ενα άλλο σήμα της ισχυρής ζήτησης που υπάρχει για τα προϊόντα της αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των κινητήρων πυραύλων που χρησιμοποιούνται από την τεράστια γκάμα όπλων τα οποία έχουν υψηλή ζήτηση μετά τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι ΗΠΑ έχουν δύο κύριους κατασκευαστές κινητήρων πυραύλων, τη Northrop Grumman και την L3Harris Technologies. Η Northrop τονίζει ότι μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στη ζήτηση για τους κινητήρες πυραύλων και τις κεφαλές στα συστήματα κατευθυνόμενων πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης (GMLRS), τα οποία χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στην Ουκρανία. Οι GMLRS είναι πύραυλοι καθοδηγούμενοι από GPS με κεφαλές 200 λιβρών (90 κιλών). Η Lockheed Martin κατασκευάζει 10.000 πυραύλους ετησίως και αυξάνει την παραγωγή σε 14.000. Εχουν μέσο κόστος 148.000 δολάρια έκαστος. Στην Ουκρανία έχουν σταλεί έως τώρα πάνω από 6.100. Η συνολική δαπάνη γι' αυτούς αγγίζει το 1 δισ. δολάρια.
Τα λεφτά -με άλλα λόγια- είναι πολλά. Και ακόμη περισσότερα είναι τα λεφτά που φέρνουν η ένταση και ο φόβος. Και αυτό το γνωρίζουν πρώτοι και καλύτερα οι άνθρωποι των αγορών που την τελευταία διετία εκτόξευσαν τις μετοχές των μεγαλύτερων αμυντικών εταιρειών υψηλότερα απ’ ό,τι τον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη αναφοράς S&P 500. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Wall Street, οι τίτλοι των κορυφαίων εταιρειών όπλων του πλανήτη Lockheed Martin, General Dynamics και Northrop Grumman θα συνεχίσουν να ίπτανται καταγράφοντας στο επόμενο 12μηνο άνοδο 5%-7%, ενώ ο S&P αναμένεται να σημειώσει περιορισμένα κέρδη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας