Εκτιμά ωστόσο ότι στη συνέχεια με τη σταδιακή πτώση του πληθωρισμού, τη συνεχή αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, αυτή θα αυξηθεί συμβάλλοντας στην άνοδο του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης το 2025 στο 2,4%. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συντελέσουν επενδύσεις και εξαγωγές, οι οποίες θα υποστηριχτούν από την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, τις αυξανόμενες εκταμιεύσεις των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την ενίσχυση των διεθνών οικονομικών συνθηκών.
Ο Οργανισμός αναμένει περαιτέρω βελτίωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 1,1% του ΑΕΠ φέτος σε 2,1% του ΑΕΠ το 2025, και μείωση του δημόσιου χρέους από το 163% του ΑΕΠ στο 152% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Ο δημοσιονομικός προσανατολισμός της κυβέρνησης αναμένεται να παραμείνει σε γενικές γραμμές ουδέτερος και να αυστηροποιηθεί μέτρια, κατά 0,2% του ΑΕΠ μεταξύ 2023 και 2025. Τα αυξανόμενα φορολογικά έσοδα και η σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων ενέργειας και τροφίμων, που ανέρχονται σε 1% του ΑΕΠ το 2023, έχουν δημιουργήσει σύμφωνα με τον προϋπολογισμό κάποιον δημοσιονομικό χώρο για νέες παρεμβάσεις.
Μέτρα ύψους 0,7% του ΑΕΠ το 2023 και 1,1% του ΑΕΠ το 2024 αυξάνουν τα εισοδήματα των συνταξιούχων, των δημόσιων υπαλλήλων και των ομάδων χαμηλού εισοδήματος, αν και οι προηγούμενες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες. Η κρατική αποζημίωση για ζημιές από δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες εκτιμάται στο 0,3% του ΑΕΠ για φέτος.
Από την άλλη πλευρά, η αντιμετώπιση τρεχουσών καθυστερήσεων στην υλοποίηση επενδύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα τονώσει τις επενδύσεις, με τις δαπάνες να αναμένεται να αυξηθούν από 1% του ΑΕΠ το 2023 σε 2% του ΑΕΠ το 2024. Ανασταλτικά στην προβλεπόμενη αύξηση επενδύσεων και κατανάλωσης θα μπορούσε να λειτουργήσει ενδεχόμενος πιο επίμονος πληθωρισμός ή μια ενεργειακή κρίση. Αμφότερα θεωρούνται από τον ΟΟΣΑ βασικοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία. Μείζονες προκλήσεις θεωρούνται επίσης η βελτίωση της παραγωγικότητας και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επίσης το χρέος, που παρά τη μείωσή του παραμένει υψηλό και καθιστά την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, όπως και την υποστήριξη μιας ισχυρής ανάπτυξης, καίρια ζητήματα για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι οι προοπτικές ανάπτυξης θα βελτιωθούν, μεταξύ άλλων, και με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του νομικού συστήματος και την προσέλκυση περισσότερων γυναικών και νέων στην απασχόληση, για παράδειγμα με την ενθάρρυνση ευέλικτων εργασιακών ρυθμίσεων και την αύξηση των κινήτρων για πρόσληψη εργαζομένων με περιορισμένη εμπειρία. Αναφέρει, τέλος, ότι η προώθηση ευρύτερης ασφαλιστικής κάλυψης για όλα τα κτίρια θα μπορούσε να περιορίσει το μέγεθος των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τα όλο και πιο σοβαρά ακραία καιρικά φαινόμενα και να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανοικοδόμησης μετά από ζημιές.
Κάθε άλλο παρά σίγουρη θεωρεί ο ΟΟΣΑ την «ομαλή προσγείωση» των ανεπτυγμένων οικονομιών στην εξαμηνιαία έκθεσή του. «Οι κίνδυνοι λανθασμένων πολιτικών είναι μεγαλύτεροι απ’ ό,τι πριν» προειδοποίησε χαρακτηριστικά χθες η επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού, Κλερ Λομπαρντέλι.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις προκλήσεις του πληθωρισμού και των χαμηλών προοπτικών ανάπτυξης εξ αιτίας των αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών, της ασθενούς ανάπτυξης του εμπορίου και της χαμηλότερης επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Βραχυπρόθεσμα οι κίνδυνοι εστιάζονται στις γεωπολιτικές εντάσεις και τον μεγαλύτερο του αναμενόμενου αντίκτυπο της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.
Η Γερμανία θα έχει φέτος τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, βουτώντας σε ύφεση 0,1% πριν ανακάμψει σε 0,6% το 2024. Συνολικά η ευρωζώνη θα εμφανίσει ανάπτυξη μόλις 0,6% φέτος, έναντι 2,4% των ΗΠΑ. Οι ανεπτυγμένες οικονομίες του ΟΟΣΑ προβλέπεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 1,7% το 2023 και 1,4% το 2024 ενώ στο σύνολό της η παγκόσμια οικονομία με 2,9% και 2,7%, αντίστοιχα.
Ειδικά για την ευρωζώνη τονίζεται ότι ο πλήρης αντίκτυπος της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής δεν έχει ακόμη φανεί και η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να πληγεί περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν. Βασική βραχυπρόθεσμη ανησυχία αποτελεί ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς και το ενδεχόμενο διεύρυνσής του. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές διαταραχές στις αγορές ενέργειας και στις κύριες εμπορικές οδούς όπως και σε επαναποτίμηση του ρίσκου στις χρηματοπιστωτικές αγορές, που θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη και θα αυξήσουν τον πληθωρισμό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας