Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
hackers
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λύτρα σε χάκερ πλήρωσε η κινεζική τράπεζα ICBC

Λύτρα αναγκάστηκε να πληρώσει η μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας ICBC (Industrial and Commercial Bank of China), η οποία δέχθηκε επίθεση την περασμένη εβδομάδα από συμμορία χάκερ ονόματι Lockbit.

«Πλήρωσαν λύτρα, η συμφωνία έκλεισε», είπε ο εκπρόσωπος της Lockbit στο Reuters χθες μέσω μιας διαδικτυακής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων. Οι χάκερ είχαν προσβάλει με κακόβουλο λογισμικό τα συστήματα της αμερικανικής χρηματομεσιτικής θυγατρικής της ICBC την περασμένη Πέμπτη προκαλώντας διακοπή των συναλλαγών στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Το χακάρισμα είχε μεταξύ άλλων αποτέλεσμα ο αμερικανικός βραχίονας της ICBC να βρεθεί κάποια στιγμή να χρωστά προσωρινά στην BNY Mellon 9 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό πολλαπλάσιο από το καθαρό της κεφάλαιο. Το χακάρισμα ήταν τόσο εκτεταμένο που ακόμη και το εταιρικό email της εταιρείας έπαψε να λειτουργεί, αναγκάζοντας τους υπαλλήλους να στραφούν στο Google mail.

Η Lockbit έχει χακάρει ορισμένους από τους μεγαλύτερους οργανισμούς του κόσμου τους τελευταίους μήνες, κλέβοντας και προκαλώντας τη διαρροή ευαίσθητων δεδομένων σε περιπτώσεις που τα θύματα αρνούνταν να πληρώσουν λύτρα. Σε τρία μόλις χρόνια, έχει εξελιχθεί στην κορυφαία απειλή ransomware στον κόσμο.

Στις ΗΠΑ έχει επιτεθεί σε πάνω από 1.700 οργανισμούς σε σχεδόν κάθε τομέα, από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τα τρόφιμα μέχρι τα σχολεία, τις μεταφορές και τα υπουργεία. Οι Αρχές έχουν εδώ και καιρό συμβουλέψει τα θύματα να μην πληρώνουν συμμορίες ransomware έτσι ώστε να σπάσει το επιχειρηματικό μοντέλο των εγκληματιών. Τα λύτρα συνήθως ζητούνται με τη μορφή κρυπτονομίσματος, το οποίο είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί και δίνει στον παραλήπτη ανωνυμία.

Ορισμένες εταιρείες έχουν πληρώσει αθόρυβα σε μια προσπάθεια να επανέλθουν γρήγορα στο διαδίκτυο και να αποφύγουν τη δυσφήμησή τους από τη δημοσιοποίηση των ευαίσθητων δεδομένων τους. Τα θύματα που δεν διαθέτουν ψηφιακά αντίγραφα ασφαλείας που τους επιτρέπουν να επαναφέρουν τα συστήματά τους χωρίς την ανάγκη κλειδιού αποκρυπτογράφησης μερικές φορές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πληρώσουν.

Την περασμένη εβδομάδα, χάκερ της Lockbit δημοσίευσαν εσωτερικά έγγραφα και δεδομένα του κολοσσού αεροδιαστημικής Boeing BA.N, ενώ διεμήνυσαν στον ιστότοπό τους ότι είχαν μολύνει και τα συστήματα υπολογιστών της δικηγορικής εταιρείας Allen & Overy.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Λύτρα σε χάκερ πλήρωσε η κινεζική τράπεζα ICBC

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας