Μέτρα ενίσχυσης της αιολικής ενέργειας ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να κάνει ένα ακόμα βήμα προς την ενεργειακή της ανεξαρτησία. Λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη ψηφιοποίηση είναι τα βασικά στοιχεία της πρότασης της Κομισιόν.
«Θέλουμε να επιταχύνουμε τα έργα με την ευκολία των περιορισμών αδειοδότησης. Η Ε.Ε. έχει τετραπλάσια αιολική δυναμικότητα υπό αδειοδότηση από ό,τι υπό κατασκευή. Αυτό πρέπει να διορθωθεί. Θέλουμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας να παρέχουμε κατάρτιση, να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ψηφιοποίηση και να βοηθήσουμε με τις βέλτιστες πρακτικές τα κράτη-μέλη», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.
Τα κράτη-μέλη συμφώνησαν για τουλάχιστον 42,5% ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2030, με τη φιλοδοξία να φθάσουν το 45% οι ΑΠΕ. Αυτό θα απαιτήσει τεράστια αύξηση της εγκατεστημένης αιολικής ισχύος με αναμενόμενη αύξηση από 204 GW το 2022 σε περισσότερα από 500 GW το 2030.
Ενώ ο τομέας της αιολικής ενέργειας θεωρείται ευρωπαϊκό success story, η μελλοντική πορεία ανάπτυξής του αντιμετωπίζει δυσκολίες, μεταξύ των οποίων η ανεπαρκής και αβέβαιη ζήτηση, η αργή και πολύπλοκη αδειοδότηση, η έλλειψη πρόσβασης σε πρώτες ύλες, ο υψηλός πληθωρισμός και οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων, ο μη υποστηρικτικός σχεδιασμός των εθνικών διαγωνισμών, η αυξημένη πίεση από τους διεθνείς ανταγωνιστές και οι κίνδυνοι σχετικά με τη διαθεσιμότητα εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Αυτός είναι ο λόγος που η Κομισιόν θέλησε να διασφαλίσει ότι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα συμβαδίζει με τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και ότι η αιολική ενέργεια θα συνεχίσει να αποτελεί ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας.
Το σχέδιο δράσης καθορίζει τις άμεσες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν από κοινού από την Επιτροπή, τα κράτη-μέλη και τη βιομηχανία, βασιζόμενο στις υφιστάμενες πολιτικές και τη νομοθεσία και εστιάζοντας σε έξι κύριους τομείς: επιτάχυνση της ανάπτυξης και ταχύτερης αδειοδότησης, βελτιωμένος σχεδιασμός πλειστηριασμών, πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ένα δίκαιο και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, ανάπτυξη δεξιοτήτων και δέσμευση του κλάδου και των κρατών-μελών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας