Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
fed dollar
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Εν αναμονή της FED

Χρησμό για επιτόκια και πληθωρισμό ψάχνουν οι αγορές

Χθες, παραμονή της σημερινής ανακοίνωσης της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (FED) για τα επιτόκια του δολαρίου, οι αγορές προσπαθούσαν να αξιολογήσουν και να τιμολογήσουν τα δεδομένα, χωρίς όμως μεγάλη βεβαιότητα και σαφή κατεύθυνση - παρ’ όλο που η επικρατούσα τάση στις εκτιμήσεις ήταν ότι η FED θα προχωρήσει σε νέα αύξηση.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το αυξητικό κύμα στις τιμές σχεδόν όλης της γκάμας των ενεργειακών προϊόντων ενισχύεται σταθερά κι αυτό προδιαγράφει ενίσχυση των προδρομικών στοιχείων περί μετάδοσής του στις τιμές των τελικών προϊόντων και άρα σε νέα αύξηση του πληθωρισμού.

Από την άλλη, ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η ισχνή οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ και διεθνώς το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ανακόπτεται και αντιστρέφεται ελαφρώς. Με αυτά τα δεδομένα, οι αγορές προσπαθούν να προβλέψουν τη στάση της FED και αν σήμερα θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου ή απλώς θα δηλώσει «επιφυλακή» ώστε να δράσει αργότερα «αν χρειαστεί».

Στο πλαίσιο αυτό υπό αξιολόγηση τίθενται τα εξής στοιχεία:

1. Η χθεσινή έκθεση του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια ανάπτυξη, την οποία διαπερνά η θέση ότι είναι πλέον ορατά τα αποτελέσματα της μετάδοσης της πολιτικής επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών στους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι πιέζονται προς τα κάτω, αν και η πλήρης επίδρασή τους θα φανεί το 2024 (πλην Ευρώπης, που θα φανεί το 2023). Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι 3% φέτος και 2,7% το 2024 (από πρόβλεψη για 2,9% τον Ιούνιο). Η Κίνα θα αναπτυχθεί με 5,1% το 2023 και 4,6% το 2024 και η Ευρώπη με 0,6% το 2023 και 1,1% το 2024.

2. Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων ανεβαίνουν διαρκώς: Χθες, Τρίτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού WTI αυξήθηκαν για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση πάνω από τα 92,6 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και έναν χρόνο, εν μέσω προβλέψεων ότι η προσφορά θα μειωθεί το τέταρτο τρίμηνο του έτους λόγω: α) της συνεχιζόμενης μείωσης της παραγωγής αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου, β) της μείωσης των αμερικανικών αποθεμάτων, γ) της συντονισμένης από Ρωσία και Σ. Αραβία μείωσης της παραγωγής.

3. Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε περαιτέρω χθες σε 4,35%, κυμαινόμενη στα επίπεδα που είδαμε τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2007, βάσει της εκτίμησης των αγορών ότι η FED αύριο θα αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια. Τις εκτιμήσεις αυτές τροφοδότησαν α) η αυξητική τάση στις τιμές ενέργειας, β) η αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα του αμερικανικού πληθωρισμού τον Αύγουστο και γ) τα χθεσινά στοιχεία για αύξηση του πληθωρισμού του Καναδά, για δεύτερο μήνα, στο 4%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Χρησμό για επιτόκια και πληθωρισμό ψάχνουν οι αγορές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας