Το... πάθημα της Ελλάδας δεν φάνηκε να γίνεται μάθημα για την πρόεδρο της Κομισιόν. Στην ετήσια ομιλία της, που εκφώνησε χθες ενώπιον των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν συμπεριέλαβε τίποτα από όσα είχε υποσχεθεί μία μέρα νωρίτερα στον Ελληνα πρωθυπουργό ως ευρωπαϊκή προσέγγιση για τις φυσικές καταστροφές.
Δεν ανέφερε τίποτα για την αύξηση των κονδυλίων στο Ταμείο Αλληλεγγύης και ούτε εισηγήθηκε κάποιο τρόπο άμεσης στήριξης των χωρών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Σε συνδυασμό με τη... σιωπή της για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, η (μη) τοποθέτησή της προμηνύει δύσκολη διαπραγμάτευση στο άμεσο μέλλον.
Η ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κράτησε περισσότερο από μία ώρα και συμπεριλάμβανε τα περισσότερα θέματα της Ε.Ε. και τις προτεραιότητες της Κομισιόν τους επόμενους 9 μήνες μέχρι τις ευρωεκλογές. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν -μεταξύ άλλων- υπερασπίστηκε την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. με την επαναφορά του «Σούπερ Μάριο» Ντράγκι, το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και τις εταιρικές συμφωνίες, όπως με την Τυνησία, τη διεύρυνση ακόμα χωρίς αλλαγές στις Συνθήκες και, φυσικά, την υποστήριξη στην Ουκρανία.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν ξεκίνησε χθες έρευνα κατά των επιδοτήσεων σε ηλεκτρικά οχήματα που προέρχονται από την Κίνα - κάτι που επίμονα ζητούσε η Γαλλία. Ωστόσο, αναφερόμενη στην κλιματική αλλαγή, όπως και στην Ελλάδα και την Ισπανία που επλήγησαν από πυρκαγιές και πλημμύρες, απλώς υπεραμύνθηκε της Πράσινης Συμφωνίας της Επιτροπής.
«Πριν από τέσσερα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ήταν η απάντησή μας στο κάλεσμα της Ιστορίας. Και αυτό το καλοκαίρι -το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη- ήταν μια τρανή υπενθύμιση αυτού. Η Ελλάδα και η Ισπανία επλήγησαν από καταστροφικές πυρκαγιές - και χτυπήθηκαν ξανά λίγες εβδομάδες αργότερα από καταστροφικές πλημμύρες. Και είδαμε το χάος των ακραίων καιρικών φαινομένων, από τη Σλοβενία μέχρι τη Βουλγαρία και σε όλη τη Ενωσή μας», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Αυτή είναι η πραγματικότητα ενός πλανήτη που βράζει. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία γεννήθηκε μέσα από αυτή την ανάγκη προστασίας του πλανήτη μας. Αλλά σχεδιάστηκε επίσης ως μια ευκαιρία για τη διατήρηση της μελλοντικής μας ευημερίας», τόνισε.
Ο λογαριασμός
Ωστόσο, ενώ το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώνεται, δεν αναφέρθηκε σε καμία αύξηση της δαπάνης για την πολιτική προστασία, ούτε και για την άμεση αντιμετώπιση των ακραίων φυσικών φαινομένων. Στην ουσία για την πρόεδρο της Επιτροπής, η στήριξη αφορά μόνο τις πράσινες εταιρείες και όχι τους πληγέντες στα κράτη-μέλη από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με αναλυτές στις Βρυξέλλες, η μη αναφορά της στη συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη δεν ήταν τυχαία. Η Κομισιόν έχει παρουσιάσει τις προτάσεις της και οι διαφωνίες καλά κρατούν μεταξύ των κρατών-μελών.
Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Τι θα κάνουν οι χώρες, όπως η Ελλάδα, που πλήττονται από φυσικές καταστροφές; Ο λογαριασμός για την αποκατάσταση των ζημιών των πολιτών, αλλά και των υποδομών, θα πρέπει να εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Καμία σχετική πρόβλεψη όμως δεν προτείνει η πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν.
«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο ήταν οι τρέχουσες προτάσεις της Ε.Ε. για την επανεισαγωγή των δημοσιονομικών κανόνων. Διακυβεύονται πολλά: η επιστροφή στη λιτότητα θα αναγκάσει τα κράτη-μέλη να προβούν σε περικοπές 45 δισεκατομμυρίων, οδηγώντας σε λιγότερες θέσεις εργασίας, χαμηλότερους μισθούς, υποχρηματοδοτούμενες υπηρεσίες και λιγότερες επενδύσεις στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», σχολίασε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων σε ανακοίνωσή της.
Δεν πέρασε επίσης απαρατήρητη η ελαφρότητα με την οποία η πρόεδρος της Κομισιόν προσέγγισε τον πληθωρισμό. Υποστήριξε ότι φταίει ο Πούτιν, υπερασπίστηκε την πολιτική της ΕΚΤ και αρκέστηκε να αυτοεπαινεθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κατάφερε. Ωστόσο, δεν είπε τίποτα για τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα που ακόμα ταλανίζουν τους καταναλωτές, ούτε και για τυχόν μέτρα αντιμετώπισής τους.
Πολλά ακόμα ήταν τα θέματα για τα οποία δεν μίλησε η πρόεδρος της Κομισιόν, όπως οι παρακολουθήσεις στα κράτη-μέλη, η δίκαιη κατανομή του κόστους της πράσινης μετάβασης και η άνοδος της Ακροδεξιάς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας