Στα ύψη παραμένουν οι εισαγωγές του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Παρά τη δέσμευση των Βρυξελλών να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισαγωγές στο LNG έχουν εκτοξευτεί. Την ίδια στιγμή πάντως, οι εισαγωγές φυσικού αερίου έχουν μειωθεί δραματικά, στο 15%, από το 45% που ήταν πριν από τον πόλεμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η περιβαλλοντική οργάνωση Global Witness, η Ελλάδα είναι στην πρώτη δεκάδα των μεγάλων πελατών του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2023. Παγκοσμίως στην κορυφή είναι η Κίνα, με αγορές 8,7 εκατ. κυβικών μέτρων, ακολουθούμενη από την Ισπανία (7,5 εκατ. κυβικά μέτρα), το Βέλγιο (7,1 εκατ. κυβικά μέτρα), την Ιαπωνία (7 εκατ. κυβικά μέτρα), τη Γαλλία (4,5 εκατ. κυβικά μέτρα), τη Νότια Κορέα (2,2 εκατ. κυβικά μέτρα), την Τουρκία, (1,2 εκατ. κυβικά μέτρα), την Ολλανδία (834,598 εκατ. κυβικά μέτρα), την Ελλάδα (825.469 εκατ. κυβικά μέτρα) και την Ταϊβάν (500,520 εκατ. κυβικά μέτρα). Οι αριθμοί βασίζονται σε ναυτιλιακά δεδομένα που ελήφθησαν από την Kpler, μια εταιρεία αναλύσεων.
Από την έναρξη του πολέμου, η Ε.Ε. απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και ρωσικού πετρελαίου από αγωγούς, αλλά δεν... πείραξε τις εισαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου. Ωστόσο, με κοινή συμφωνία των «27», οι ροές αερίου μέσω αγωγών έχουν μειωθεί δραματικά. Δεν συμβαίνει το ίδιο και στις εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, προσφέροντας απλόχερα χρήματα στη Ρωσία, τα οποία ενδεχομένως επενδύει... κατά της Ουκρανίας.
Η Ισπανία, το Βέλγιο και η Γαλλία φιλοξενούν το υγροποιημένο αέριο σε εξελιγμένους τερματικούς σταθμούς όπου το υγρό που ψύχεται μετατρέπεται ξανά σε αέρια μορφή και αποστέλλεται σε μονάδες παραγωγής ενέργειας. Πολλά όμως από τα πλοία μεταφοράς είναι ελληνικά και ίσως κάπως έτσι εξηγείται η εμφάνιση της Ελλάδας στην πρώτη δεκάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν χθες, το 2021, σε ολόκληρο το έτος, η Ε.Ε. εισήγαγε 13,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού LNG. Το 2022 οι εισαγωγές έγιναν 19,3 bcm και το πρώτο εξάμηνο του 2023, στο τέλος Ιουνίου, είναι 10,8 bcm! Η εκτίμηση είναι ότι και φέτος θα εισαχθούν αντίστοιχες ποσότητες από τη Ρωσία.
Αντίθετα, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Τιμ ΜακΦι, οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ε.Ε. από τη Ρωσία έχουν μειωθεί από 155 bcm το 2021 σε 80 bcm το 2022 και έπεσαν ακόμα περαιτέρω σε 21 bcm το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Τα νούμερα αυτά σημαίνουν ότι από το 45% που ήταν το μερίδιο των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου της Ε.Ε. έφτασε στο 24% πέρυσι και σε λιγότερο από 15% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
«Η επίτροπος Σίμσον τονίζει ότι πρέπει να απαλλαγούμε εντελώς από το ρωσικό φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό, εξακολουθώντας να έχει κατά νου την ασφάλεια του εφοδιασμού μας. Η επίτροπος δήλωσε επίσης ότι ενθαρρύνει όλα τα κράτη-μέλη και όλες τις εταιρείες να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο και να μην υπογράψουν νέες συμβάσεις με τη Ρωσία μόλις λήξουν οι υπάρχουσες», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας