Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε απροσδόκητα το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάκαμψης τον Ιούνιο, όταν πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της αναψυχής, επωφελήθηκαν από τον ζεστό και ήρεμο καιρό.
Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας η οικονομία αυξήθηκε κατά 0.2% την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο κάτι που ήταν πέρα από τις προσδοκίες των οικονομολόγων.
Παρά την αύξηση η βρετανική οικονομία είναι η μόνη ηγετική από την Ομάδα των 7 (G7) που δεν έχει ανακτήσει το χαμένο έδαφος από την περίοδο της πανδημίας.
Η αύξηση οφείλεται στην κατά 0.5% άνοδο τον Ιούνιο, καθώς οι παμπ και τα εστιατόρια ευνοήθηκαν από τον ζεστό καιρό. Να σημειώσουμε ότι ο Ιούνιος ήταν για τη Βρετανία ο θερμότερος που έχει καταγραφεί.
Η βρετανική οικονομία είναι πιο ανθεκτική τους τελευταίους μήνες παρά τα αυξημένα επιτόκια και τη σειρά απεργιών σε διαφορετικούς κλάδους ανάμεσά τους και οι γιατροί που ξεκίνησαν νέα 4ημερη απεργία την Παρασκευή.
Η οικονομία δεν αναμένεται να λάβει κάποια ώθηση από την Τράπεζα της Αγγλίας σύντομα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ενώ αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 5,25%, η τράπεζα άφησε να εννοηθεί ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό για κάποιο χρονικό διάστημα για να μειώσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.
Τα υψηλότερα επιτόκια συμβάλλουν στη μείωση του πληθωρισμού, καθιστώντας ακριβότερο για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να δανείζονται.
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν το κόστος δανεισμού για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό που απελευθερώθηκε από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας