Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι έτοιμη να αυξήσει ξανά το κόστος δανεισμού την Πέμπτη για να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος δεν κατάφερε να κατέβει από το ανώτατο σημείο του όσο γρήγορα αναμενόταν.
Αν και η συναίνεση μεταξύ των αναλυτών είναι ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας - φτάνοντας σε νέο υψηλό 15ετίας στο 4,75% - υπάρχουν ανησυχίες, σίγουρα μεταξύ των δανειοληπτών, ότι μπορεί να επιλέξει μεγαλύτερη αύξηση, κατά μισή μονάδα. Αυτή η μεγαλύτερη αύξηση θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνη για τα άτομα με δάνεια, ειδικά τα περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν τα στεγαστικά δάνειά τους κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουν αυξήσει γρήγορα τα επιτόκια για να μειώσουν τον πληθωρισμό που υποκινήθηκε πρώτα από τα εφεδρικά εφεδρικά συστήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που συνδέονται με την ανάκαμψη από την πανδημία και στη συνέχεια την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμενόταν επίσης να αυξήσει τα επιτόκια την Πέμπτη, κάτι που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια ανάκαμψη από ασυνήθιστες οικονομικές πολιτικές.
Για την Τράπεζα της Αγγλίας, υπήρχαν ελπίδες ότι θα μπορούσε να κάνει μια παύση στον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, εάν ο πληθωρισμός έδειχνε σαφή σημάδια επιβράδυνσης. Αλλά όχι πλέον.
Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε απροσδόκητα σταθερός στο 8,7% το έτος έως τον Μάιο μετά από προσδοκίες για μέτρια πτώση στο 8,4%.
Ενώ αυτό είναι μειωμένο από 11,1% τον περασμένο Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδό του από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η τράπεζα το θέλει στο 2%.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων χρειάζονται χρόνο για να λειτουργήσουν, αλλά τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός δεν έχει υποχωρήσει όπως αναμενόταν και ενσωματώθηκε στην οικονομία μέσω των υψηλότερων μισθών και των τιμών που πληρώνουν οι άνθρωποι για υπηρεσίες, όπως το φαγητό έξω ή το σινεμά.
«Ο επίμονος πληθωρισμός επεκτείνει την κρίση κόστους ζωής για όλους στη Βρετανία και σκληραίνει την κρίση των στεγαστικών δανείων για τα 7 εκατομμύρια νοικοκυριά που έχουν στεγαστικά δάνεια», δήλωσε ο James Smith, διευθυντής ερευνών στο Resolution Foundation.
Τα υψηλότερα επιτόκια συμβάλλουν στη μείωση του πληθωρισμού, καθιστώντας ακριβότερο για τα άτομα και τις επιχειρήσεις το δανεισμό, που σημαίνει ότι δυνητικά ξοδεύουν λιγότερα, μειώνοντας τη ζήτηση και την πίεση στις τιμές. Αυτό έχει σαφώς κόστος και υπάρχουν ανησυχίες για τις προοπτικές για τη βρετανική οικονομία, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να πέσει σε ύφεση, παρόλο που η οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε ελαφρά τους έξι μήνες που έληξαν τον Μάρτιο.
«Οι εργαζόμενοι υφίστανται τις πιο απότομες περικοπές σε πραγματικό χρόνο στη ζωντανή μνήμη και προκαλείται τεράστια οικονομική ζημιά επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς», δήλωσε ο Gary Smith, γενικός γραμματέας του συνδικάτου GMB.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας