Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ότι οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου έφθασαν τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδό τους από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρά τις αυστηρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις χώρες της Δύσης. Καθώς όλα δείχνουν ότι η Μόσχα έχει κατορθώσει να τις παρακάμπτει μέσω εξαγωγών στην Ινδία, την Κίνα και άλλους εμπορικούς εταίρους της, ο Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε να παταχθούν οι εισαγωγές καυσίμων από την Ινδία παραγόμενων από πετρέλαιο της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΕ, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου έφθασαν τον Απρίλιο τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, οι ρωσικές εξαγωγές έφθασαν τον περασμένο μήνα τα 8,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που αντιπροσωπεύει αύξηση εσόδων «κατά 1,7 δισ. δολάρια», καθώς η χώρα δεν πραγματοποίησε την απειλή της να μειώσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως. «Η Ρωσία μπορεί να αυξήσει τον όγκο παραγωγής της για να αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων», σημείωσε ο οργανισμός.
Στην έκθεση επιβεβαιώνεται ότι, παρά τις διεθνείς κυρώσεις με στόχο το πετρέλαιό της, η Ρωσία έχει καταφέρει να ανακατευθύνει τις εξαγωγές των υδρογονανθράκων της προς άλλες χώρες, αν και όπως σημειώνεται «μοιάζει να δυσκολεύεται λίγο να βρει αγοραστές για το αργό της και τα πετρελαϊκά προϊόντα της».
Επίσης, επισημαίνεται η «ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης η οποία υπερέβη τις προσδοκίες» με «απόλυτο ρεκόρ το Μάρτιο στα 16 δισ. βαρέλια την ημέρα» για την ασιατική χώρα, δεύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μπορέλ: Να πατάξουμε τις εισαγωγές καυσίμων από την Ινδία
Την ίδια ώρα, ο ανώτατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πατάξει τις εισαγωγές προϊόντων παραγόμενων από πετρέλαιο της Ρωσίας διυλιζόμενο στην Ινδία, ιδίως τις αγορές πετρελαίου ντίζελ.
Η Ινδία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και μετά έχει μετατραπεί σε μια από τις χώρες που αγοράζουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου, μετά τις κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα. Καθώς η Ρωσία δίνει στην Κίνα και την Ινδία πετρέλαιο σε χαμηλές τιμές, έχουν αυξηθεί τόσο η παραγωγή όσο και τα κέρδη των ινδικών διυλιστηρίων, επιτρέποντάς τους να εξάγουν διυλισμένα προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές και να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι σκοπεύει να θίξει το θέμα στις συνομιλίες που θα έχει σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Σουμπραμανιάμ Τζαϊσανκάρ. Όπως είπε, αν μπαίνουν στην Ευρώπη ντίζελ ή βενζίνη «από την Ινδία και παράγονται από ρωσικό αργό, αυτό είναι ασφαλώς παράκαμψη των κυρώσεων και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα».
Χαρακτήρισε «φυσιολογικό» να αγοράζει η Ινδία αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο. Ωστόσο, όπως είπε, «αν το χρησιμοποιούν για να γίνουν κέντρο όπου διυλίζεται ρωσικό αργό και τα υποπροϊόντα του πωλούνται σε εμάς (...) πρέπει να αναλάβουμε δράση».
Τα ινδικά διυλιστήρια εισήγαγαν 970.000 ως 981.000 βαρέλια την ημέρα το 2022 και μέχρι τώρα το 2023, με άλλα λόγια πάνω από το ένα πέμπτο του συνόλου. Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, η Rosneft, και το ινδικό διυλιστήριο Indian Oil Corp έχουν υπογράψει συμφωνία που προβλέπει μεγάλη αύξηση των ινδικών εισαγωγών ρωσικών ποικιλιών αργού.
Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, η Ινδία εξήγαγε κατά μέσον όρο 154.000 βαρέλια ντίζελ και καυσίμων για αεροσκάφη στην Ευρώπη. Η ποσότητα αυτή αυξήθηκε στα 200.000 βαρέλια την ημέρα αφού η ΕΕ απαγόρευσε τις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων παραγόμενων στη Ρωσία από την 5η Φεβρουαρίου φέτος, σύμφωνα με δεδομένα της εταιρείας Kpler.
Όπως επισήμανε στους Financial Times ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο όποιος μηχανισμός συμφωνηθεί για να ανασχεθούν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα πρέπει να εφαρμοστεί από τις εθνικές αρχές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Βρυξέλλες ίσως βάλουν στο στόχαστρο αγοραστές ινδικών υποπροϊόντων πετρελαίου που πιστεύει ότι διυλίστηκαν από ρωσικό αργό. «Για να πουλάνε, κάποιος αγοράζει. Πρέπει να μελετήσουμε ποιος αγοράζει», συνόψισε ο κ. Μπορέλ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας