Παρά τους γενικότερους φόβους ότι η πολιτική αύξησης των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα τύπου Credit Suisse, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα, στο 3% και 3,5%.
Συγκεκριμένα, το βασικό επιτόκιο της τράπεζας (καταθέσεων) διαμορφώνεται πλέον στο 3% και αυτό για τις πράξεις αναχρηματοδότησης στο 3,5%.
«Ήμασταν εντελώς βέβαιοι ότι αυτή η αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης ήταν μια ισχυρή απόφαση λαμβάνοντας υπόψη το έδαφος που πρέπει να καλυφθεί» είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι οι τράπεζες «βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική θέση από το 2008» κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
«Οι κρίσεις δεν είναι ποτέ ακριβώς ίδιες», είπε η κ. Λαγκάρντ, «αλλά η αρχιτεκτονική του τραπεζικού μας συστήματος, το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν, η εποπτεία που εφαρμόζεται στο τραπεζικό σύστημα, έχουν όλα βελτιωθεί σημαντικά».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Credit Suisse είναι «αρκετά περιορισμένη». «Οι τράπεζες είναι ανθεκτικές, υψηλοί δείκτες κεφαλαίου, ισχυρά αποθέματα ρευστότητας, περιορισμένη έκθεση στους θεσμούς των ΗΠΑ σε αυτή την περίπτωση και ταυτόχρονα η συνολική εκτίμηση ήταν αρκετά σαφής - ότι ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη είναι ανθεκτικός» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.
«Παρακολουθούμε στενά τις τρέχουσες εντάσεις στην αγορά και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε όπως είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα μας στο πλαίσιο της εντολής μας για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας και να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής» τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ. «Είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα, αυτό δεν πρέπει να αμφισβητηθεί, η αποφασιστικότητα είναι άθικτη», είπε.
Το Διοικητικό Συμβούλιο, στην ανακοίνωσή του, δηλώνει έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Η εργαλειοθήκη πολιτικής της ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παρέχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, εάν χρειαστεί, αναφέρεται επίσης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι η απόφαση υπαγορεύτηκε κατά κύριο λόγο από το γεγονός ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό, καθώς σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τυχόν συνέπειες από την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο 5,3% το 2023, 2,9% το 2024 και 2,1% το 2025. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές.
Τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός -εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων που τρέχουν σε πολύ υψηλά επίπεδα- συνέχισε να αυξάνεται σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 4,6% το 2023, ποσοστό υψηλότερο από αυτό που προβλεπόταν το Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα μειωθεί στο 2,5% το 2024 και στο 2,2% το 2025, καθώς οι ανοδικές πιέσεις από προηγούμενες κρίσεις προσφοράς και το άνοιγμα της οικονομίας εξασθενούν καθώς και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική μειώνει ολοένα και περισσότερο τη ζήτηση.
Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις η ΕΚΤ αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί περαιτέρω, στο 1,6%, τόσο το 2024 όσο και το 2025, υποστηριζόμενη από μια ισχυρή αγορά εργασίας, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και την ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων. Ταυτόχρονα, η ανάκαμψη τόσο το 2024 και το 2025 θα είναι ασθενέστερη από ό,τι προβλεπόταν τον Δεκέμβριο, λόγω της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής.
Πίσω απ' τις κάμερες...
Κι ενώ επισήμως σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ διαβεβαίωνε ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι περιορισμένη, σύμφωνα με το Bloomberg προχθές είπε στους υπουργούς Οικονομικών, κατά τη συνεδρίαση του Ecofin, ότι ορισμένες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να είναι ευάλωτες σε οικονομική πίεση λόγω της αύξησης των επιτοκίων.
Αναλύοντας την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού κλάδου μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, ο Λούις ντε Γκίντος είπε ότι οι δανειστές (τράπεζες) στην περιοχή είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένοι από τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες. Παρόλα αυτά, ο ντε Γκίντος είπε ότι η ΕΚΤ δεν μπορούσε να αποκλείσει ότι ορισμένοι δανειστές ενδέχεται να κινδυνεύουν λόγω των επιχειρηματικών μοντέλων τους, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το οικονομικό πρακτορείο. Προειδοποίησε να μην εφησυχάζουν και ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης θα μπορούσε να προκαλέσει μετάδοση της κρίσης.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας