Η ευρωπαϊκή οικονομία σημείωσε πενιχρά κέρδη στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς ο καλπάζων πληθωρισμός που τροφοδοτήθηκε από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απέτρεψαν τους ανθρώπους από τις δαπάνες σε καταστήματα και εστιατόρια.
Η οικονομική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,1% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, ανέφερε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurostat, αποφεύγοντας την πλήρη ύφεση, καθώς ο θερμότερος από το συνηθισμένο χειμωνιάτικος καιρός διέλυσε τους φόβους για συρρίκνωση της ενέργειας στην Ευρώπη.
Οι χώρες που μοιράζονται το νόμισμα του ευρώ - 19 το 2022, τώρα 20 μετά την ένταξη της Κροατίας στην ευρωζώνη το νέο έτος - φάνηκε να έχουν αποφύγει το χειρότερο σενάριο: αναγκαστική διακοπή λειτουργίας βιομηχανικών δραστηριοτήτων από την εξάντληση φυσικού αερίου μετά τη διακοπή των περισσότερων προμηθειών από τη Ρωσία.
Ο ζεστός καιρός και οι προσπάθειες εξεύρεσης νέας προμήθειας που έρχεται με πλοίο αντί με αγωγό από τη Ρωσία έχουν αμβλύνει αυτήν την ανησυχία προς το παρόν.
Παρόλα αυτά, οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι τρεις φορές υψηλότερες από ό,τι πριν η Ρωσία αρχίσει να συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας, αφού ανέβηκε σε υψηλό ρεκόρ 18 φορές αυτό το επίπεδο τον Αύγουστο. Αυτές οι τιμές πλήττουν τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας και οδηγούν τις εταιρείες να μετακυλίσουν το κόστος στους πελάτες χρεώνοντας περισσότερα για αγαθά και τρόφιμα.
Η ανάπτυξη αντιμετώπισε επίσης αντίθετους ανέμους από τη μειωμένη δραστηριότητα στην Κίνα, έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο, λόγω των αυστηρών περιορισμών για τον COVID-19 που έκτοτε έχουν αρθεί. Μια πιθανή οικονομική ανάκαμψη εκεί είναι ένα βασικό ερώτημα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία φέτος, δεδομένου του προηγούμενου ρόλου της Κίνας ως κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Αν και είναι υποτονικό, το ποσοστό ανάπτυξης της Ευρώπης αυξάνει τουλάχιστον τις πιθανότητες να μειωθεί χωρίς τεχνική ύφεση, ακόμη και αν η οικονομική επέκταση είναι αρνητική τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους. Δύο συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης της παραγωγής είναι ένας ορισμός της ύφεσης.
Τα νέα αυτά έρχονται καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος στο 2,9% από 2,7%, όχι σπουδαία, αλλά μια βελτίωση που βασίζεται εν μέρει στις ελπίδες για την Κίνα.
Μια ισχυρότερη παγκόσμια οικονομία είναι σημαντική για την Ευρώπη λόγω των εκτεταμένων εμπορικών της δεσμών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας