Το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, που θεωρητικά ισχύει από σήμερα για τις χώρες της Ε.Ε. και της G7 (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Καναδά και Αυστραλία), δεν θα έχει αντίκτυπο στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία διαβεβαίωσε το Κρεμλίνο, προειδοποιώντας αντιθέτως για μια «αποσταθεροποίηση» της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας.
Η ρωσική οικονομία «έχει όλες τις απαραίτητες δυνατότητες» για να χρηματοδοτήσει την στρατιωτική επίθεση, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Τα μέτρα αυτού του είδους δεν θα έχουν αντίκτυπο» στην επέμβαση στην Ουκρανία, επέμεινε. «Αντιθέτως τα μέτρα αυτά θα έχουν αναμφίβολα αντίκτυπο στην σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας (...) Είναι ένα βήμα προς την αποσταθεροποίησή της», συνέχισε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα «ετοιμάζει» αντίμετρα.
Το Κρεμλίνο είχε ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα παραδίδει πετρέλαιο στις χώρες που θα υιοθετούσαν τον μηχανισμό της επιβολής πλαφόν, θέση που επαναδιατύπωσε χθες, Κυριακή, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ. «Παρέμβαση αυτού του είδους μπορεί μόνον να προκαλέσει μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση της αγοράς και έλλειψη ενεργειακών πόρων», τόνισε ο Νόβακ.
Στο μεταξύ, σήμερα η τιμή του πετρελαίου καταγράφει ανοδική τάση. Γύρω στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού πετρελαίου σημείωνε αύξηση κατά 2,8% και του Μπρεντ κατά 3,15%.
Υπενθυμίζεται ότι οι δυτικές χώρες αποφάσισαν την επιβολή πλαφόν στα 60 δολάρια ανά βαρέλι ρωσικού αργού, με την πρόσθετη δικλίδα ασφαλείας ότι σε κάθε περίπτωση το πλαφόν πρέπει να παραμένει τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή του ρωσικού αργού στην παγκόσμια αγορά.
«Καλές πιθανότητες επιτυχίας» για το πλαφόν βλέπει γερμανικό ινστιτούτο
Ως «πείραμα με καλές πιθανότητες επιτυχίας» περιγράφει ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομίας (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ την επιβολή ανώτατου ορίου για την τιμή του ρωσικού πετρελαίου.
«Η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει τους τελευταίους μήνες και δεν έχει αυξηθεί αισθητά παρά την απειλή» της Μόσχας ότι δεν θα δεχθεί το πλαφόν των 60 ευρώ/βαρέλι, επισημαίνει ο κ. Φράτσερ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters και εκτιμά ότι το όριο θα αποδειχθεί επιτυχημένο εργαλείο για τη σταθεροποίηση των διεθνών τιμών.
Οι ναυτιλιακές εταιρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται να μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο μόνο εφόσον πωλείται μέχρι την ανώτατη τιμή. Το ίδιο ισχύει για τους ασφαλιστές και αντασφαλιστές των πλοίων. Με τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες του κόσμου να εδρεύουν στις μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες, εξηγεί ο κ. Φράτσερ, το ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσε στην πραγματικότητα να εμποδίσει τη Ρωσία να πουλήσει το πετρέλαιό της σε υψηλότερη τιμή.
Το σημαντικό ερώτημα τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εάν πρέπει να επιβληθεί αντίστοιχο πλαφόν και για την τιμή του φυσικού αερίου, κάτι για το οποίο δέχεται έντονες πιέσεις το Βερολίνο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας