Εκτενές δημοσίευμα αναλύει τον τρόπο που διακινείται ανεμπόδιστα μέχρι σήμερα το ρωσικό πετρέλαιο και τον ρόλο που έχει παίξει η Ελλάδα και τα ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια.
Με την G7 να ανακοινώνει το πολυαναμενόμενο ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου στους κόλπους της ΕΕ υπάρχει διχογνωμία, με τις Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα να φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα πλήξει τις ναυτιλιακές τους εταιρείες.
Ρεπορτάζ που φιλοξενεί στις ηλεκτρονικές σελίδες του το Politico αναφέρει πως διπλωμάτες και ανώτεροι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι τρεις χώρες ανησυχούν πως θα χάσουν μέρος του στόλου των δεξαμενόπλοιων τους, τα οποία φέρονται να έχουν ήδη εγκαταλείψει τις σημαίες της ΕΕ υπέρ των σημαιών της Κίνας, της Τουρκίας, της Ινδίας ή διαφόρων φορολογικών παραδείσων, για να αποφύγουν το πλαφόν που έχουν επιβάλει η ΕΕ και οι ΗΠΑ.
Το ανώτατο όριο επιδιώκει να απαγορεύσει στις ναυτιλιακές εταιρείες να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, εκτός εάν πωλείται κάτω από το συμφωνημένο πλαφόν. Για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να συμφωνήσουν και οι 27 χώρες της ΕΕ.
Διπλωμάτες, πάντα σύμφωνα με το Politico, προειδοποιούν ότι δεν είναι σαφές το αν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα θα θέσουν προβληματισμούς της τελευταίας στιγμής. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ΕΕ έχει ήδη προχωρήσει σε υποχωρήσεις προς τις τρεις χώρες και έκανε ηπιότερες τις κυρώσεις για ρωσικά προϊόντα όπως τα λιπάσματα, το τσιμέντο και άλλα, προκειμένου να μειωθεί η επίπτωση στη ναυτιλία».
Οι 27 χώρες της ΕΕ πρέπει να υπογράψουν τη συμφωνία πριν από την έναρξη του εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο στις 5 Δεκεμβρίου. Θεωρητικά, το πράσινο φως θα μπορούσε να δοθεί γρήγορα, ίσως ακόμη και σε μια συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ την Τετάρτη. Εξάλλου, η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει σε μια νομική βάση για το ανώτατο όριο των τιμών του πετρελαίου στην τελευταία δέσμη κυρώσεών της.
►Με αφορμή το δημοσίευμα του Politico ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης, σχολίασε «η κυβέρνηση έχει κάνει ξεκάθαρες επιλογές που στοιχίζουν πολύ ακριβά στην κοινωνία αλλά και στη διεθνή θέση της χώρας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας