Σε επείγουσα από κοινού δράση κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους κεντρικούς τραπεζίτες των 190 χωρών-μελών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενα λάθη στις πολιτικές που θα επιλεγούν και η κακή επικοινωνία τους θα κοστίσουν ακριβά.
Στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου της φετινής φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας, η Βουλγάρα γενική διευθύντρια του Ταμείου χτύπησε καμπανάκι για το ενδεχόμενο τα αλλεπάλληλα σοκ που χτυπούν τα τελευταία δύο χρόνια την παγκόσμια οικονομία –πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, κλιματικές καταστροφές, πληθωρισμός, κρίση κόστους ζωής, άνοδος του κινδύνου ύφεσης και χρηματοπιστωτικής αστάθειας– να σηματοδοτούν ενδεχομένως μια θεμελιώδη αλλαγή σε αυτήν: τη μετάβασή της από έναν κόσμο σχετικής προβλεψιμότητας και σταθερότητας, σε έναν κόσμο μεγαλύτερης αβεβαιότητας και αστάθειας.
Μια τόσο περίπλοκη περίοδος θα απαιτήσει, όπως είπε, «σταθερά χέρια στους μοχλούς πολιτικής» καθώς τα λάθη από αυτούς που διαμορφώνουν τις οικονομικές πολιτικές θα πληρωθούν ακριβά. Κάλεσε έτσι να δράσουν επειγόντως σήμερα και να δράσουν από κοινού στα παρακάτω μέτωπα:
1. Μείωση πληθωρισμού: Παρά τον κίνδυνο ύφεσης από τα υψηλά επιτόκια, υποστήριξε ότι αν δεν υπάρξουν αποφασιστικότητα και αυστηρότητα εκ μέρους των κεντρικών τραπεζιτών, τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερη χρονική περίοδο με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη ζημιά για την ανάπτυξη και τον κόσμο.
2. Υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική: Προσωρινά και στοχευμένα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και συμβατότητα της δημοσιονομικής πολιτικής με τη νομισματική. Οταν η δεύτερη πατάει φρένο δεν μπορεί να πατά γκάζι η πρώτη, τόνισε.
3. Διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας καθώς οι κίνδυνοι για τον χρηματοπιστωτικό τομέα αυξάνονται.
4. Στήριξη των ευάλωτων αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη που πλήττονται σήμερα από το ισχυρότερο δολάριο, το υψηλό κόστος δανεισμού και τις εκροές κεφαλαίων – ένα τριπλό πλήγμα που είναι ιδιαίτερα βαρύ για τις υπερχρεωμένες χώρες.
5. Αντιμετώπιση επισιτιστικής ανασφάλειας καθώς 345 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας.
6. Κλιματική αλλαγή: Μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, να γίνει η ψηφιοποίηση λειτουργική για τους ανθρώπους και να αντιμετωπιστεί η ανισότητα, με επείγουσα και από κοινού δράση.
7. Χρέος: Αποτελεσματικότερος μηχανισμός εξυγίανσης του χρέους. Το ΔΝΤ, όπως τόνισε η Γκεοργκίεβα, επιζητεί το κοινό πλαίσιο των χωρών της G20 να καταστεί πιο προβλέψιμο, με σαφείς κατευθυντήριες γραμμές και ίση μεταχείριση για όλους τους πιστωτές, δημόσιους και ιδιωτικούς.ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας