Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη: το φάντασμα των δολιοφθορέων των ρωσικών αγωγών Nord Stream 1 και 2. Όλες οι δυνάμεις που εδώ και μήνες αντιπαρατίθενται, διπλωματικά αλλά εμμέσως και στρατιωτικά, στα παράλληλα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, εδώ και τρία 24ωρα διατυπώνουν επιμελώς αόριστους υπαινιγμούς για το ποιος μπορεί να ευθύνεται για τις ζημιές που προκάλεσαν τις διαρροές στους εν λειτουργία, αλλά και στον εκτός λειτουργίας υποθαλάσσιους ρωσικούς αγωγούς αερίου. ΝΑΤΟ, Ε.Ε., Βρυξέλλες, Βερολίνο, Ουάσινγκτον, Μόσχα και αρκετές άλλες πρωτεύουσες προσθέτουν πινελιές έντασης στο πολιτικοοικονομικό θρίλερ, το οποίο στο πεδίο των αγορών και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων μεταφράστηκε σε νέο άλμα του φυσικού αερίου TTF πάνω από 11% και πάνω από τα 207 ευρώ η μεγαβατώρα. Η παράλληλη νέα άνοδος στην τιμή του πετρελαίου (πάνω από τα 88 δολάρια το βαρέλι το Brent) σαφώς ευνοήθηκε από την ευρωπαϊκή τρικυμία εν… αερίω.
«Λάδι στη φωτιά» του πολέμου υπαινιγμών για το αν η Μόσχα ή άλλη χώρα βρίσκεται πίσω από το σαμποτάζ έριξε ανάρτηση στο twitter του Πολωνού ευρωβουλευτή -πρώην υπουργού Άμυνας- Ράντεκ Σικόρσκι, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και είναι πρόεδρος της αντιπροσωπείας Ε.Ε.- ΗΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Σας ευχαριστώ, ΗΠΑ», έγραψε ο Σικόρσκι πάνω από φωτογραφία με την αφρισμένη από τη διαρροή αερίου θάλασσα, ενώ σε δεύτερη ανάρτηση έγραψε: «20 δισεκατομμύρια $ παλιοσίδερα βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας. Η Ρωσία πληρώνει για την εγκληματική της απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία». Και ακολούθησε ο κακός χαμός. Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας τον κατήγγειλε για «ρωσική προπαγάνδα και συκοφαντική εκστρατεία κατά της Πολωνίας, των ΗΠΑ και της Ουκρανίας».
Η Μόσχα δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, αναρωτήθηκε εάν η ανάρτηση του Πολωνού ευρωβουλευτή συνιστά ομολογία τρομοκρατικής ενέργειας για λογαριασμό των ΗΠΑ. Θύμισε, μάλιστα, δήλωση του Μπάιντεν, στις αρχές Φεβρουαρίου, ότι η Ουάσινγκτον θα «έβαζε τέλος στον Nord Stream 2, αν η Μόσχα επενέβαινε στρατιωτικά στην Ουκρανία». Η ρωσική ηγεσία χαρακτήρισε, επίσης, βλακώδεις και παράλογες τις υποψίες ότι η ίδια βρίσκεται πίσω από το σαμποτάζ, ενώ ζήτησε σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα γίνει αύριο, Παρασκευή.
Οι ΗΠΑ ανταπέδωσαν στη Μόσχα τα περί «γελοίων ισχυρισμών», δια της εκπροσώπου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Η αντίδραση της Ε.Ε. είναι μάλλον συγκρατημένη και ρητορική. Η Κομισιόν –δια της προέδρου Φον ντερ Λάιεν και δια του Μπορέλ- υποσχέθηκε απλώς «την ισχυρότερη απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διαταραχή των ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών». Θα περίμενε κανείς κάτι πιο δραστικό, εφόσον τα σαμποτάζ έγιναν σε ευρωπαϊκή επικράτεια και εντός χωρικών υδάτων Δανίας και Σουηδίας -για την ακρίβεια, εντός των ΑΟΖ τους. Αλλά είναι η εκτός Ε.Ε. Νορβηγία που αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, προφανώς για να προστατέψει τον μόλις εγκαινιασθέντα δικό της αγωγό, τον Baltic Pipe, που διοχετεύει νορβηγικό αέριο σε Πολωνία και Δανία. Μάλιστα, η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών, Αν Λίντε, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το σαμποτάζ «δεν συνιστά επίθεση στη Σουηδία, διότι δεν ήταν στην επικράτειά της. Πρόκειται για διεθνές περιστατικό». Συγκρατημένο είναι και το Βερολίνο, που από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε το σενάριο της δολιοφθοράς, αλλά αποφεύγει να σχολιάσει πληροφορίες περί προειδοποίησης από μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών. Η Γερμανία υποσχέθηκε τη βοήθεια του Πολεμικού Ναυτικού στις έρευνες που διεξάγει η Σουηδία, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Δανίας δήλωσε ότι η επιθεώρηση των αγωγών που επλήγησαν χρειάζεται μια δυο εβδομάδες ακόμη. Η δήλωση έγινε μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που και αυτός υιοθέτησε την εκδοχή του σαμποτάζ.
Όσον αφορά τα πιθανά «τεχνικά» αίτια των διαρροών, τα σεισμολογικά κέντρα Σουηδίας, Δανίας και Νορβηγίας ανέφεραν δύο υποβρύχιες εκρήξεις απροσδιόριστης αιτίας στην περιοχή, ενώ πλήθος ευφάνταστων αναλυτών έσπευσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο «τρομοκρατικής ενέργειας», αναφέροντας ότι σαμποτάζ σε βάθος 70 μέτρων με χρήση εκατοντάδων κιλών ΤΝΤ προϋποθέτει «υποδομές κράτους και οργανωμένου στρατού». Δηλαδή υποβρύχια και -όχι τορπίλες πλέον, αλλά- drones-νάρκες.
Με αυτά τα δεδομένα, το ενδεχόμενο να βγάλει άκρη το αυριανό Σ.Α. του ΟΗΕ στο μυστήριο είναι εξαιρετικά αδύναμο. Η υπόθεση μυρίζει κλιμάκωση...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας