Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,75% προχώρησε χθες η αμερικανική Fed, στέλνοντας παράλληλα σήμα για δύο ακόμη μεγάλες αυξήσεις ώς το τέλος του έτους.
Η χθεσινή αύξηση ήταν η τρίτη συνεχόμενη κατά 75 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούνιο και διαμορφώνει το εύρος διακύμανσης του βασικού επιτοκίου της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ στο 3% έως 3,25%. Η Fed έστειλε παράλληλα μήνυμα μέσω των νέων προβλέψεών της ότι ώς τα τέλη του 2022 το επιτόκιό της θα αγγίξει το 4,40%, ενώ θα κορυφωθεί το 2023 στο 4,60%. Κάτι που σημαίνει ότι στις δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της τράπεζας (FOMC) που απομένουν ώς το τέλος του έτους, τα επιτόκια θα αυξηθούν κατά ακόμη 1,25%, πιθανότατα σε δύο δόσεις (κατά 0,75% και 0,50%).
Στις νέες εκτιμήσεις της, η Fed βλέπει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας να προσγειώνεται στα τέλη του έτους μόλις στο 0,2% έναντι 1,7% που προέβλεπε τον περασμένο Ιούνιο. Τη ραγδαία επιδείνωση, που υποδεικνύει σε αρνητικό ΑΕΠ τα τελευταία δύο τρίμηνα, θα διαδεχθεί το 2023 μια μέτρια σε σχέση με τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας ανάπτυξη 1,2%. Η επιβράδυνση θα πονέσει τον κόσμο της εργασίας, εκτοξεύοντας το ποσοστό της ανεργίας από 3,8% στο τέλος του 2022 στο 4,4% στα τέλη του 2023. Μεγαλύτερη της μισής ποσοστιαίας μονάδας, η άνοδος αυτή της ανεργίας είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στις τελευταίες υφέσεις της αμερικανικής οικονομίας.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της ανακοίνωσης για τα επιτόκια, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ τόνισε ότι το βασικό του μήνυμα δεν έχει αλλάξει από το οικονομικό συμπόσιο του περασμένου Αυγούστου στο Τζάκσον Χόουλ του Ουαϊόμινγκ. Η τράπεζα θα συνεχίσει στον δρόμο που χάραξε για τη μείωση του πληθωρισμού «έως ότου ολοκληρωθεί η δουλειά» διεμήνυσε.
Τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχουν για την ώρα αρκετές ενδείξεις πως η αγορά εργασίας των ΗΠΑ αποθερμαίνεται, αλλά και ότι σε κάποια στιγμή θα είναι σκόπιμο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων. Απέναντι στις κριτικές που ασκούνται για τους κινδύνους της επιθετικής πολιτικής που ασκεί η τράπεζα, ο Πάουελ είπε ότι «κανείς δεν γνωρίζει αν η μάχη μας κατά του πληθωρισμού θα έχει ως αποτέλεσμα μια ύφεση».
Ωστόσο όλο και πιο πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν αυξανόμενα ότι η γρήγορη και μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed και τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες στη μάχη κατά του πληθωρισμού υπερβαίνει πλέον τα όρια και εγκυμονεί μεγαλύτερους κινδύνους από αυτούς που πιθανολογούνται. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας -που έχει καλύτερη εικόνα για τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στις αναπτυσσόμενες οικονομίες- προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να εισέλθει σε «μια παρατεταμένη περίοδο αδύναμης ανάπτυξης και αυξημένου πληθωρισμού».
Σκληρή συρρίκνωση
Ο Μορίς Ομπστφελντ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προειδοποίησε από την πλευρά του ότι ο κίνδυνος πλέον δεν είναι αν οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών θα φέρουν αποτέλεσμα στο μέτωπο του πληθωρισμού. «Ξεπερνώντας συλλογικά τα όρια, οδηγούν την παγκόσμια οικονομία σε μια αδικαιολόγητα σκληρή συρρίκνωση» κραύγασε. Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος ο πρώην υπουργός Εργασίας των ΗΠΑ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ρόμπερτ Ράιχ σημείωσε ότι τον πόνο της πολιτικής που ασκεί σήμερα η Fed εισπράττουν οι εργαζόμενοι αντί των επιχειρήσεων που είναι οι βασικές υπεύθυνες για την άνοδο των τιμών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας