Νέο ρεκόρ σημείωσε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ενώ στη χώρα μας, αν και επιβραδύνθηκε ελαφρά, συνεχίζει να ίπταται σε διψήφιο ποσοστό. Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης χτύπησε τον προηγούμενο μήνα το 9,1% με τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων να συνεχίζουν να συνιστούν τη βασική αιτία. Το ρεκόρ του Αυγούστου είναι το 9ο συνεχόμενο για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης από τον περασμένο Νοέμβριο όταν και ξεκίνησε το ράλι των τιμών. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί τον Ιούλιο (8,9%).
Τη μεγαλύτερη συμβολή στην άνοδό του για ακόμη έναν μήνα είχαν οι τιμές της ενέργειας που αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 38,3% και αμέσως μετά οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού που σημείωσαν αντίστοιχη άνοδο 10,6%. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, όπως τα είδη ένδυσης, οι οικιακές συσκευές και τα αυτοκίνητα αυξήθηκαν κατά 5% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ οι υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 3,8% αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, η μικρή υποχώρηση που κατέγραψε ο πληθωρισμός σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ο πληθωρισμός στη χώρα μας υποχώρησε συγκεκριμένα στο 11,1% από 11,6% τον Ιούλιο και 12,1% τον Ιούνιο. Στη Γαλλία η αντίστοιχη αποκλιμάκωση από το 6,8% στο 6,5%, στην Ισπανία από το 10,7% στο 10,3%, στην Ιρλανδία από 9,6% σε 8,9%, στην Κύπρο από 10,8% σε 9,8%, στη Λετονία από 21,3% σε 20,8%, στο Λουξεμβούργο από 9,3% σε 8,6%, στην Αυστρία από 9,4% σε 9,2%, στη Φινλανδία από 8% σε 7,6%.
Αντίθετα η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης Γερμανία είχε τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και περίπου μισό αιώνα, στο 8,8%. Τον υψηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των 19 χωρών είχε η Εσθονία, στο 25,2%, ενώ ακολούθησαν Λιθουανία (21,1%) και Λετονία (20,8%). Στον αντίποδα τον χαμηλότερο είχαν η Φινλανδία (7,1%) και η Γαλλία (7,6%).
Τα συνεχιζόμενα ρεκόρ του πληθωρισμού εκθέτουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ΕΚΤ γεννώντας ερωτήματα για την ικανότητά τους να διασφαλίσουν ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ αύξησε τον Ιούλιο τα επιτόκιά της κατά 0,5% –για πρώτη φορά μετά 11 χρόνια. Ανάλογη αύξηση αναμένεται και στην επόμενη συνεδρίασή της στις 8 Σεπτεμβρίου, αν και κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες, όπως ο Ολλανδός Κλάας Κνοτ, εισηγούνται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κατά 0,75%.
Με το ενδεχόμενο της μεγαλύτερης αύξησης έσπευσαν να συνταχθούν χθες μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό οι Goldman Sachs και Bank of America, ενώ τα πονταρίσματα στα swaps που είναι συνδεδεμένα με τα επιτόκια της ΕΚΤ δείχνουν ότι οι traders αναμένουν πλέον αύξηση της τάξεως των 75 μονάδων βάσης ώς τον Οκτώβριο. Απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο έσπευσαν χθες να εκφράσουν δημοσία την αντίθεσή τους τόσο ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό και ο Ελληνας Γιάννης Στουρνάρας. Ο πρώτος υποστήριξε ότι η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι «τακτική και προβλέψιμη» ενώ ο δεύτερος, ότι θα ήταν λάθος μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.Μπάμπης Μιχάλης
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας