Από το 19% στο 7% ώς τα τέλη του 2024 διαμορφώνεται ο ειδικός φόρος στη Γερμανία, έπειτα από τις έντονες διαμαρτυρίες πολιτών για την ενεργειακή πολιτική της καγκελαρίας
Την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στις τιμές του φυσικού αερίου μέχρι τα τέλη του 2024 ανακοίνωσε χθες ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, λίγες ώρες μετά τις έντονες διαμαρτυρίες πολιτών για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησής του, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Νοϊρούπιν του Βρανδεμβούργου όπου ήταν κεντρικός ομιλητής.
Αποδέκτης της αγανάκτησης πολιτών μετά την κυβερνητική απόφαση να επιβάλει ειδικό τέλος στο φυσικό αέριο, προκειμένου να βοηθήσει τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας να καλύψουν το κόστος της αντικατάστασης του ρωσικού αερίου, ανακοίνωσε τη μείωση του ΦΠΑ από το 19% στο 7%, επιχειρώντας να μειώσει τη μεγάλη δυσαρέσκεια της γερμανικής κοινωνίας που ζει με τον φόβο ενός πολύ δύσκολου χειμώνα.
Αν και το γερμανικό αίτημα για απαλλαγή της «εισφοράς φυσικού αερίου» από τον γενικό ΦΠΑ είχε απορριφθεί την περασμένη εβδομάδα από τις Βρυξέλλες, ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, επιχειρώντας μια ντρίπλα, συνέδεσε τη μείωση του ΦΠΑ με την προσπάθεια να υπερκαλυφθεί η επιβάρυνση που συνεπάγεται η «εισφορά αερίου» στα 2,419 λεπτά/kWh, η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες.
«Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου είναι μεγάλο βάρος για πολλούς πολίτες», είπε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι περαιτέρω μέτρα θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες. Ο Γερμανός ηγέτης πρόσθεσε ότι το θέμα είναι ζήτημα «δικαιοσύνης... για να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα παραμείνει ενωμένη κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης».
Πριν από την ανακοίνωση Σολτς, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι μια μείωση έως και 5% θα ήταν συμβατή με την οδηγία του μπλοκ. «Δεδομένου ότι η απαλλαγή από την άμεση φορολογία δεν είναι δυνατή βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, μια προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο είναι λογική» σημείωσε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ.
«Ψεύτη», «Προδότη του λαού», «Χάσου». Με αυτές τις φράσεις εξέφρασε την αποδοκιμασία του ένα σημαντικό τμήμα από τους συγκεντρωμένους στην προγραμματισμένη εκδήλωση που έγινε στην κεντρική πλατεία του Νοϊρούπιν, με στόχο έναν δημόσιο διάλογο για την ενεργειακή κρίση με τους πολίτες, ενδεχομένως κατά τα πρότυπα Μακρόν.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, οι διαμαρτυρίες προήλθαν τόσο από το μπλοκ της Αριστεράς όσο και από το ακροδεξιό AfD. Μάλιστα λόγω της ιδιαίτερα «θερμής» υποδοχής που του επιφύλαξαν, ο καγκελάριος κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να καλύψει η ομιλία του τα συνθήματα και τα γιουχαΐσματα. Σε ερώτηση μαθητή για το εάν η έλλειψη αερίου λόγω της ρωσικής απειλής θα επηρεάσει τη λειτουργία των σχολείων τον χειμώνα, ο Ολαφ Σολτς δήλωσε: «Θα τα καταφέρουμε».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας