Η χθεσινή και προχθεσινή ανακοινώσεις της Eurostat για τους ρυθμούς ανάπτυξης και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη δίνουν σχήμα και μορφή στη μεγάλη απειλή που βρίσκεται ante portas: τον συνδυασμό οικονομικής στασιμότητας ή και ύφεσης με υψηλό πληθωρισμό. Πρόκειται για το εκρηκτικό μίγμα που όλοι φοβούνται, καθώς σε αυτό το ενδεχόμενο οι συνέπειες θα είναι πολλές, ποικίλες και σοβαρές.
Η χθεσινή ανακοίνωση για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη και στις χώρες-μέλη της τον Ιούλιο τεκμηριώνει ότι η ανοδική τάση εξακολουθεί να ενισχύεται. Συγκεκριμένα ο μέσος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούλιο αυξήθηκε από 8,6% σε 8,9%, μεταθέτοντας τις ελπίδες για την αρχή της αποκλιμάκωσης για αργότερα.
Ωστόσο αυτές οι ελπίδες είναι ισχυρά πιθανό ότι θα περιμένουν πολύ για να επαληθευτούν, καθώς, όπως εξηγεί και η ανακοίνωση, τη μεγαλύτερη βαρύτητα στην αύξηση του πληθωρισμού έχει η ενέργεια, καθώς ευθύνεται για τις 4,2 (από τις 8,9) ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή για το σχεδόν 50%!
Η εκτίναξη των τιμών ενέργειας έχει ήδη «μεταφερθεί» στα τρόφιμα και το αλκοόλ, που συμβάλλουν στον πληθωρισμό κατά 2,08 ποσοστιαίες μονάδες, και στις υπηρεσίες που συμβάλλουν κατά 1,6 ποσοστιαία μονάδα. Ετσι οι ελπίδες για μείωση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες μπορεί να παραμείνουν φρούδες για δύο βασικούς λόγους:
1. Γιατί οι προοπτικές για τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων δεν προβλέπεται να αποκλιμακωθούν λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία και τη ρωσικής ρελάνς με τη μείωση της ροής φυσικού αερίου προς τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
2. Γιατί η επίπτωση του αυξανόμενου κόστους της ενέργειας στις τιμές τροφίμων, ποτών και υπηρεσιών ακολουθεί τις τιμές της ενέργειας με διαφορά φάσης λίγων μηνών. Υπάρχει παρ’ όλα αυτά η προοπτική για μείωση του επίσημου δείκτη του πληθωρισμού από τα μέσα του φθινοπώρου, που όμως δεν θα σηματοδοτεί και μείωση των τιμών! Το -πολύ πιθανό- «παράδοξο» (θα) οφείλεται στο γεγονός ότι η αυξομείωση του επίσημου δείκτη του πληθωρισμού υπολογίζεται με βάση την αντίστοιχη περσινή περίοδο του προηγούμενου έτους: όσο πιο χαμηλά ήταν οι τιμές την αντίστοιχη περσινή περίοδο, τόσο υψηλότερος ο πληθωρισμός τον ίδιο μήνα ή τρίμηνο φέτος˙ αλλά και το αντίθετο: όσο πιο ψηλά ήταν οι τιμές την αντίστοιχη περσινή περίοδο τόσο πιο χαμηλός ο πληθωρισμός φέτος.
Επίσημοι δείκτες
Επειδή λοιπόν η άνοδος των τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα δεν άρχισε με τον πόλεμο στην Ουκρανία (τότε κλιμακώθηκε) αλλά από το περσινό καλοκαίρι, ο επίσημος δείκτης μπορεί να αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το φθινόπωρο αλλά χωρίς να μειώνονται κατ’ ανάγκην και οι τιμές!
Η Ελλάδα πάντως είναι και σε αυτό το ζήτημα στην πρωτοπορία, αφού ο πληθωρισμός κινείται σε επίπεδα πάνω από 2,5 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα του πληθωρισμού της ευρωζώνης! Και προφανώς εδώ είναι παράλογο το επιχείρημα ότι ο ελληνικός πληθωρισμός είναι εισαγόμενος από περιοχές όπου ο πληθωρισμός είναι σχεδόν τρεις εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερος…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας